Ystävä lähti viime vuoden elokuussa töihin Malediivien saarivaltakuntaan Intian valtamerelle. Tanja tokaisi lähtiäisikseen, että tulkaa Vanhan herran kanssa käymään. Lennähdimme kylään, kun kerta kutsuttiin.
Päivät puljattiin lämpimässä vedessä:
Illat istuttiin rannalla ja katseltiin auringonlaskuja:
Malediiveihin kuuluu kaikkiaan 1 190 saarta ja atollia, joista 200 on asuttua ja lisäksi 80 saarella on matkailupalveluita. Tasavallan maapinta-ala on hieman alle 300 km2. Malediivit on maailman matalin valtio: sen korkein kohta on vain 2,4 metriä merenpinnan yläpuolella, ja 80 prosenttia maasta on alle metrin korkeudella. Malediivit on köyhä maa. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Malediivien BKT vuonna 2018 oli 4 809 miljoonaa USD, kun Suomen vastaava luku oli 276 553 miljoonaa USD. Maassa asuu n. 544 000 asukasta, joista suurin osa on aasialaisia. Maan virallinen kieli on divehi. Malediivien pääuskonto on islam.
Matkailu on Malediivien tärkein tulonlähde. Se tuo 28 % kansantuotteesta ja 60 % valuuttatuloista.
Pääkaupunki Malea kutsutaan Intian valtameren Manhattaniksi.
Se on tiheään rakennettu, ylitsepursuavan kaoottinen, meluisa, kallis ja roskainen.
Saarien välillä kuljetaan veneillä, vesitasoilla ja lentokoneilla. Reilun puolen tunnin venematkan päässä Malesta on Tholosdoon saari. Koska se on paikallissaari, siellä ei ole suotavaa kekkuloida vähissä vaatteissa hotellien ulkopuolella paikallisen väestön silmissä. Turisteille on oma bikinirantansa. Saarella ei myöskään tarjoilla alkoholia. Olimme saarella ramadanin aikana, joten saari oli hyvin hiljainen. Paikallispalvelut aukaisivat ovensa vasta auringon laskettua.
Pieni saari oli sympaattinen, värikäs ja unettavan rauhallinen.
Elämä Tholosdoossa keskittyi valkoisille hiekkarannoille.
Meri paljasti ilman snorkkeliakin asukkaitaan:
Ei ollut maisemissa valittamista, kun pulahti pikkuisen hotellin katolla olevaan uima-altaaseen:
Kun hiihtolomalaiset palasivat töihinsä, me jäimme vielä lomailemaan. Söimme hyvin, kävelimme saarta ristiinrastiin, varoimme putoavia kookospähkinöitä ja nautimme yli 30 asteen lämmöstä.
Vanha herra heltyi melkein romanttiseksi malediivilaisessa illassa:
Matkamme kesti kaksi viikkoa. Lensimme Malediiveille Dohan kautta Qatar Airwaysilla.
Matka avasi silmät näkemään maanpäällisen paratiisin helvetilliset ongelmat, joita ovat ainakin ylikansoittuminen, jäteongelmat, oman kielen ja kulttuurin kaventuminen ja epätasa-arvo rikkaiden ja köyhien välillä. Mutta jos niiltä ummistaa silmänsä ja omantuntonsa, Malediivit on mitä suloisin matkailukohde.
Me tuskin olisimme koskaan lähteneet Malediiveille ilman hymytyttöämme.
Vanha rouva
Onpas upeita maisemakuvia. Toivottavasti saariryhmä ei huku meren aaltoihin, kun meren pinta nousee.
VastaaPoistaMalediivien presidentti oli sanonut, että jos valtakuntaa uhkaa hukkuminen, valtakunnalle pitää ostaa uusi sijainti =O
PoistaHieno paratiisikohde. Malediivit on sen verran kaukana, ettei tulisi mietittyä sinne lähtöä ensimmäisenä. Siksi(kin) on kiva lukea ja katsella toisten matkakokemuksia.
VastaaPoistaSurullista, että moni upea paikka maailmassa on pitkälti turismin vuoksi luontokatastrofin partaalla. Matkailu antaa ja ottaa. Kunpa siihen löytyisi jokin tasapaino.
Tässä tapauksessa turismia ei ole pelkästään syyttäminen. Paikallisten oma asenne kestävää kehitystä kohtaan on aivan lapsenkengissä.
PoistaAivan mahtavia kuvia, kiitos!
VastaaPoistaKuinka kauan lennot kesti? Onko noilla saarilla eläimiä?
Lento Hesasta Dohaan Qatariin kesti 6 tuntia ja Dohasta Maleen Malediiveilla 4 tuntia.
PoistaSaarilla näimme erilaisia lintuja, mm. komeita haikaroita ja paljon kaloja ja kilpikonnia. Koiria ei ollut ollenkaan (kuulemma saastainen eläin paikallisten mielestä), mutta kissoja oli sitäkin enemmän!
Niin huikeat lomakuvat, varsinkin tuo kolmas turkoosisävyinen! Joskus olen haaveillut lomasta Malediiveilla, mutta todennut sen niin kaukaiseksi kohteeksi, että on jäänyt toistaiseksi. Minuakin surettaa se, että monet kauniit paikat ovat aika lailla roskaantuneita ja epäsiistejä, mutta niitähän ei yleensä mainoskuvissa näytetä eikä kerrota.
VastaaPoistaJäteongelma oli Malessa ratkaistu siten, että roskat kerätään, kun muistetaan, ja kuljetetaan ns. roskasaarelle, missä ne poltetaan =O
PoistaNäyttääpä ihanalta paratiisilta, jossa lämpö on hellinyt teitä. Mutta toisaalta tuo paikallisten köyhyys ja tietämättömyys(?) esim. ympäristöasioista ja roskaaminen tuntuu pahalta.
VastaaPoistaTietämättömyydestä en niin ole perillä, mutta välinpitämttömyys ainakin pisti silmään.
PoistaOijoi. Nyt täytyy myöntää että olen ERITTÄIN kateellinen. Terveys ja rahapussi ei antaisi minulla periksi noin ihanalle reissulle. Mukava kuitenkin että laitoit kuvia katseltaviksi.
VastaaPoistaMatkan mahdollisti kaksivuotinen koronapaussi matkustamisesta. Säästettiin niin maan perusteellisesti.
Poista