27.6.2017

Keskikesän juhla-ateria

Vapaa-ajan kalastajien lohestussäännöt muuttuivat vuoden alusta siten, ettei omapyytämästä lohesta juhannukseksi voinut edes haaveilla.

Sekös Vanhaa herraa kismitti. Lohta oli saatava, maksoi mitä maksoi. Mies hurautti paikallisen ammattikalastajan pakeille. Norkoili kaksi ehtoota satamassa ja jo tärppäsi - kymmenen kilon painoinen lohi heltisi juhannuspäivänä!

Lohi perattiin, paloiteltiin, pakastettiin ja osa pantiin suolaan.

Päästä ja ruodoista keitin perinteisen kesäaloituskeiton - kermaisen pääsopan.
 

Pääsopan kyytipojaksi keksin tehdä yrttisämpylöitä. Leivoin normaalin sämpylätaikinan. Kohonneesta taikinasta pyörittelin sämpylöitä, jotka litistin kaulimella lätyiksi. Lätyn keskelle lusikoin yrttiseosta (100 g sulatettua voita, johon sekoitin persiljaa, mäkimeiramia, rosmariinia, timjamia ja ruohosipulia sekä pari murskattua valkosipulinkynttä ja ripauksen suolaa), nipistin lätyn takaisin palloksi ja laitoin uunipannulle parin sentin päähän toisistaan. Kohotin hyvästi ja voitelin voisulalla ennen paistamista 180 asteessa.

Kyllä maistui kesältä!

Loppupäivän könötin puutarhassa 
ja kudoin sukkaa... luin kirjaa... torkahtelin... ja nautin harvinaisesta vieraasta: AURINGOSTA!

Vanha rouva


14 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää teidän juhannuseväänne. Meillä asustaa joku laiska leipuri. Kaupasta ostin yrttivoipatonkeja. Lukeminenkin on vähän niin ja näin kesällä. Nyt on varmaan viisi kirjaa kesken, kun ei osaa keskittyä edes lukemiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kait minäkään kesällä saa oikein luettua, mutta työkirjat ovat pakko kahlata läpi - tosin nautinnokseni niitäkin luen.

      Poista
  2. Kylläpä on suuri lohen vonkale. Siitä syömistäkin riittää! ja varmaan maukkaita nuo sämpylätkin! Mikäs siinä on kesäpäivää auringon kera lokoisasti viettää. Joko kesäloma on alkanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1,5 viikon kesäloma oli ja meni. Seuraava pätkä elokuussa.

      Poista
  3. Minä oon huono kalansyöjä, mutta kermainen lohikeitto passaa kyllä minunki makkuun, yrttisämpylöistä puhumattakaan! :D Kalojen narraaminen on kyllä mukavaa, edellisestä kerrasta tosin on aikaa. Kesäpäivän viettotapasi kuulostaa loistavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli sitten toisenlainen kesäillan viettotapa: lappasin vanhoja uunitiiliä kasvimaan kulkualustaksi. Että tuntui muikealta takamuksissa ;)

      Poista
  4. Ihanaa! Upea kala, ihana soppa ja nuo sämpylät - NAM! Kannatti kalaa norkoillakin, iso se onkin :D Meillä jos norkoilee ulkona niin kastuu ihan kokonaan, vettä on tullut. Mutta nauti ystäväni lämmöstä viimeinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin nautinkin - tänäaamuna oli jo 15 plusastetta, kun aamukahvilla istuin pation portailla. Jihuu, kesä on täällä!

      Poista
  5. Niin ihanan näköisiä nuo sämpylät! Ja pelottavan näköinen lohi! Kyllä kelpaa astua pöytään kun on tuollaiset antimet. Ps Onnistuisiko tämä viesti nyt löytämään perille!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viesti tuli perille onnistuneesti, mutta kuka on Anonyymi? EI kai vaan ystäväni ja rakkaimpani M.???

      Poista
    2. No ex etelän immeinen mutta kun en vielä osannut laittaa nimimerkkiä niin tulee anonyyminä - askel kerrallaan my dear

      Poista
  6. Ihanan näköistä keittoa - onneksi olin syönyt hiljattain, muuten olis vesi herahtanut kielelle - nyt vain mielelle 😃
    Typeriä nuo sääntelyt, kyllä kalaan pitäisi päästä silloin kun kalastuttaa 👍🏻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano. Kalakantoja muka säästävät... jos mum mies saa kesässä kolme lohta ka sun mies kanssa kolme, niin siihen tuskin Perämeren kalakanta kuolee...

      Poista