24.8.2015

Kesämakuja sateenkaaren alla

Tässä muutama kesäherkku meren rannalta ja pottumaan laidalta. 

 

Tuskittelin korianteripaljouden kanssa. Nuori rouva pelasti minut ja käski kokeilla korianteripestoa. Tein työtä käskettyä ja saksin ison tupsun korianteria ja survoin sen monitoimikoneeseen yhdessä pinjansiementen, valkosipulinkynnen ja parmesaanin kanssa. Mylläsin tuusannuuskaksi. Lorautin mukaan oliiviöljyä ja myllytin mustapippuria. Niin oli kulhollinen pestoa valmiina odottamassa pottujen kypsymistä ja lohen paistumista. Ai että on hyvää. Pestossa ei maistu - ainakaan minun suuhuni - korianterin erikoislaatuinen ominaismaku, jota aina niin hienotunteinen ja sanansa taiten asetteleva Vanha herra kutsuu luteenmauksi. Milloinkahan tuo on luteita popsinut...

 

Keittiön pöydälle ilmestyi aamusella ahvenia saatesanoilla Tee noista jotakin. Suolasin kalat karkealla suolalla ja annoin ässehtyä jääkaapissa iltapäivään. Pyyhin liiat suolat pois ja täytin kalat voinokareella ja tillillä. Käärin kalat folioon tiiviiksi paketiksi ja komensin kalastajaa kypsentämään ne pallogrillissä. Reilun puoli tuntia ahvenet hissukseen muhivat. Näitten syöminen on semmoista sottaamista, että syömäkalut voi huoletta ohittaa ja panna pöytään semmoisen tuukin, mihin voi pyyhkiä sormensa.


Kyytipojaksi tein tomaattisalaattia: viipaloiduille tomaateille fetajuustoa kökkö. Päälle basilikaa, viinimarjoja, loraus öljyä ja hunajaa sekä roseepippureita suolaripauksen kera. Kyllä tämä ainaiset potut voittaa, sanon minä, potuilla kasvatettu.


Jälkiruoaksi mansikoita kera maitokastikkeen. Kastike on yksinkertainen, mutta herkullinen: purkki mascarponea ja puoli purkkia kondensoitua maitoa sekoitetaan keskenään. Lapataan mansikoiden päälle ja koristellaan. Syödään makeisiin suihin ja ihmetellään annoksen pienuutta.

Vanha rouva



6 kommenttia:

  1. Voi namu sentään,pian tulen teille syömään! Niin herkullisen näköisiä sapuskoja sinä osat laittaa! Höh sitä vanhaa herraa,milloin on luteen makua,milloin kanin ruokaa!! Muuten käsityömessuilla myydään kanavatöitä:) Sinne tulee aina niitä myymään satiini oy. googletappa Satiinin sivuilta. Mutta verkkokaupassa ei ole läheskään niitä kaikkia mitä messuilla ja messuilla on paljon tarjouksiakin. Mä en ikinä millään meinaa päästä sen osaston ohi!!

    VastaaPoista
  2. Taidankin kokeilla tuota jälkiruokaa... Vanhempi ei syö marjoja, mutta herkkua varmaan ilmankin.

    VastaaPoista
  3. Hah-hah! Vai luteenmakuista, söi kuitenkin Vanha Herra...muistelenkin hänen kommenttejaan mun basilikapestosta, nyt taitaa herran suu olla muikeasti supussa herkkupestoa täynnä...kyllä vihreäkin voi hyvää olla mutta miehen on sitä vaikea tunnustaa! Ihania herkkuja olet tehnyt taas!

    VastaaPoista
  4. Kuolaten luin tekstin ja katsoin kuvat. Tulipa nälkä!

    VastaaPoista
  5. Kylläpä vain on taas ollut pöytä koreana ja maistuvana.
    Nauratti kovin herrahenkilösi, kun tuntee luteen makumaailman :)

    VastaaPoista
  6. Jopa sie taas olet herkutlaittanu, ihan alkoi mieli tehä, kalat jätän kyllä muille :)

    VastaaPoista