Tuoksuva ja kiireettä keitetty borssi kruunaa räntää
vihmovan lokakuun illan! Borssi kuuluu slaavilaisen keittiön klassisiin
ruokiin. Se on vihanneskeitto, jossa pääosaa näyttelee punajuuri. Punajuuri
opittiin tuntemaan Kiovan Venäjällä 900-1000-luvuilla.
Kaikki muu onkin sitten kokista kiinni. Borssia voi tehdä
lihaliemeen, mutta yhtä hyvin lihan voi unohtaa. Borssiin voi panna tomaattia
tai tomaattipyrettä, paprikaa, selleriä... Borssissa voi uida lihapullia,
nakkeja, pekonia, naudanlihaa... klimppejä... kuivattuja luumuja, sieniä,
suolakurkkua, valkosipulia, sokeria, sitruunaa... Raaka-aineluetteloa voi
jatkaa loputtomiin, mikäli on uskominen omia kokemuksia laajalta Venäjän maalta
tai esim. venäläistä ruokasivustoa www.gastronom.ru.
Borssi on moskovalaista, ukrainalaista, siperialaista,
liettualaista... Tai Vanhan rouvan borssia (alla oleva määrä on suuri, sillä
pakastan borssia pienempinä erinä kylmien laiskotusiltojen varalle - eli tästä
ohjeesta tulee noin 15 annosta eli n. 8 litraa valmista keittoa):
·
1
kg naudan rintaa, etuselkää tai potkaa
·
3 rkl
voita
·
4,5 l vettä
·
6
lihaliemikuutiota
·
6
laakerinlehteä
·
6 tl
timjamia
·
15
kokonaista maustepippuria
·
6
valkosipulinkynttä murskattuna
·
6
sipulia karkeana silppuna
·
1 kg valkokaalia suikaloituna
·
10
isohkoa punajuurta karkeana raasteena
·
6
perunaa paloiteltuna
·
1
tölkki amerikkalaista kurkkusalaattia
·
tarjoiluun
persiljasilppua ja smetanaa
Kuutioi liha ja keitä sitä, kunnes lihasneste on noussut veden
pintaan. Kuori kuona pois. Mausta. Lisää kasvikset. Keitä miedolla lämmöllä
pari tuntia. Sammuta keittolevy, mutta jätä keitto muhimaan liedelle kannen
alle ainakin tunniksi. Älä suotta sekoittele, vaan anna makujen tasaantua.
Lisää lopuksi koko tölkillinen kurkkusalaattia. Sekoita ja tarkista maku.
Kun kauhot höyryävää keittoa lautaselle, koristele punainen
komeus persiljasilpulla ja isolla lusikallisella smetanaa, joka on venäläisen
ruoanlaiton kulmakiviä. Hapantuneen maidon pintaan muodostuu paksu kerros kermaa,
joka kuoritaan lusikalla. Venäjän kielen smetat-verbi
kuvaa tätä kuorimista. Suomen kielessä taas käytetään verbiä vuolla, mistä syystä smetana on oikeasti suomeksi vuolukerma!
Vanha rouva, kymmenen litran kattilan ylpeä omistaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti