Ensimmäinen tutustumiskohteeni oli Langin kauppahuone. Siellä tehtiin kauppaa vuosina 1811-1934. Langin kauppahuone harjoitti maakauppaa, ulkomaankauppaa sekä laivanvarustusta. Langin liike oli Pohjois-Suomen suurin kauppahuone. Kauppahuoneen omaisuuteen kuului purjelaivoja, sahoja ja ruukkeja.
Nyt Langin kauppahuoneessa toimii kahvila-ravintola komeine saleineen, puoti, kööki ja hotellihuoneita. Minä ostin itselleni yhden viehkon yön Sofia-neidon kammarissa. Sofia syntyi kauppiasperheeseen vuonna 1816. Sofia-neidon kamari on sisustettu siihen hetkeen, jolloin Sofia on nukkunut siellä viimeisen neidon yönsä ja mennyt seuraavana päivänä naimisiin suuren rakkautensa kanssa.
Langin kauppahuone sijaitsee uljaalla paikalla. Pekkatori on Raahen palon jälkeen tehdyn Gustaf Odenwallin kaavan (1811) tärkein kokonaisuus. Siitä piti tulla kaupan ja hallinnon keskus. Aukiota ympäröi seitsemän asuintonttia ja torin äärelle rakensivat monet Raahen valtasuvuista. Uudisrakentajat olivat kaupungin huomattavimpia porvareita, raatimiehiä, kauppiaita ja laivanvarustajia.
Torin ympärysrakennukset edustavat kaikki 1800-luvun puuklassismia. Tämä italialaisen renessanssin ihanteiden mukainen umpikulmainen torikokonaisuus on säilynyt poikkeuksellisen yhtenäisenä. Suomalaisten puukaupunkien toreista Pekkatori on parhaiten säilynyt.
Lomakin tuntuu lomalta, kun painaa pitkää päivää :) Keväiset köllöttelyt ovat ohi?
VastaaPoistaHistoriaa huokuva paikka, mielenkiintoinen.
Köllöttelyt ovat ohitse, todellakin.
PoistaHistoriaa ja kirjoja, Raahe on muutakin kuin terästehdas. Onneksi on vielä tuollaisia kirjakauppoja. Toivottavasti oikeat kirjat eivät katoa.
VastaaPoistaRaahelaisen kirjakauppiaan mukaan kirjat eivät katoa. Haluan niin uskoa niin.
PoistaVähän myöhässä, mutta kiitos Raahe-kierroksesta!
VastaaPoista