Luin em. selostuksen www.satokausikalenteri.fi -sivustolta. Sitten tuumasta toimeen. Käärin pestyn mukulasellerin folioon ja lykkäsin takan perälle jälkilämmöille. Siellä se muhi alle sadassa asteessa kolmisen tuntia. Kuorin ja pilkoin. Heitin kattilaan sen kaveriksi porkkanaa, pottua, omenaa, valkosipulia, lipstikkaa ja ripauksen suolaa. Keittelin puolisen tuntia, soseutin ja lisäsin purkin kermaa.
Ai että oli hyvää! Vanha herra tosin äimisteli, mihin olin unohtanut lihanpalat, sillä keitto maistui erehdyttävästi lihasopalle.
Seuraavasta keitosta ei sen sijaan puutu lihaa eikä sattumia. Kyseessä on hernesoppa ala Vanha herra.
Mies keittää soppaa heti kymmeen litraa. Kaksi pussia herneitä likoaa kymmen litran kattilassa yön yli. Sitten pannaa pökköä pesään ja palviluita herneiden mukaan. Keitellään hiljaisella tulella kauan. Jossain vaiheessa heitetään soppaan myös 700 g ruskistettua jauhelihaa ja pussillinen pakasteherneitä. Taas turuutetaan. Maistellaan ja suolataan, jos on tarvis.
Sopasta tulee paksu ja ruokaisa. Pöydässä keittoon pannaan sinappia mausteeksi. Parasta tässä sopassa ovat palviluut, jotka saa imeskellä viimeisenä.
Emme toki syö kymmentä litraa yhteen soittoon, vaan pakastamme sen annosrasioihin ja käytämme pikkuhiljaa, kun tekee mieli tuhtia talviruokaa.
Nyt on vuorossa talven ehdoton lohturuoka: herkkutattisoppa. Sen tekeminen onkin hieman pitempi prosessi. Ensin nimittäin pitää löytää ne herkkutatit. Meillä on muutama vissi tattimesta, mistä saatamme hyvällä tuurilla saada korit täyteen herkkareita - tai sitten ei. Jos onni on myötä ja tatteja saadaan, pakastan tai kuivaan ne puhdistuksen jälkeen.
Tattisoppaohje on yksinkertainen. Kuullotan sipulia voissa, lisään tattipalat ja kuullotan taas. Lisään vettä ja annan muhia hissukseen jonkun aikaa. Lisään suolaa, pippuria ja kermaa. Siinä se. Täydellinen nautinto.
Meillä syödään paljon kalaa, kiitos Vanhan herran kalastusharrastuksen. Jos nyt joku rupeaa kateelliseksi, niin paulottakoon itse verkkonsa, hommatkoon luvat ja pumaskat, ostakoon veneen ja perämoottorin sekä moottorikelkan ja ison körön kesä/talvivaatteita yms yms. Nouskoon kademielinen ennen aamunkoittoa ja älköön laskeutuko maate ennen illantuloa: kesällä mennään kokemaan verkkoja aamulla ja illalla; talvella pari kertaa viikossa, sillä kylmässä vedessä kalat selviävät paremmin hengissä kuin lämpimässä... Sitten perataan, fileoidaan, pakastetaan... Korjataan hylkeiden ja välinpitämättömien veneilijöiden repimiä verkkoja...
Kuvassa on kalapihvejä ahvenesta, siiasta ja kuhasta. Käyttämäni perusohje löytyy täältä. Nyt lisäsin pihvitaikinaan pari purkillista chilistä tonnikalaa liemineen päivineen.
Vanha herra meinasi halkaista itsensä. Raukka. Oli niin sekaisin, että otti pinaattisalaattiakin ;)
Jälkiruoaksi voit ottaa kauhallisen lappapuuroa sokerin ja maidon kera, vassokuu.
Vanha rouva
jopas teillä siellä on herkkuja:
VastaaPoistavarmasti hyvää!!
Tuohan on muuten älyttömän hyvä keksintö Takan jälkilämmön hyötykäyttö!!!!
Mukulaselleri? tuota pittää kyllä kaupasta kysellä ,joskus oon ostanu wokkipussin siellä valkoisia ihanan rapeita pyörylöitä,oiskohan ne selleriä???? nyt pittää kunnolla perehtyä asiaan:)
Hernekeitto:siinä keitossa on sattumia.
Kysynpä aika pölijän kysymyksen ? onko salaisuus vai voitko paljastaa?Mikä idiksen tekee pakasteherneet/suurustaako ne hernekeiton??
Kyllä Vanhan-Herran kalareissulta palatessa,nopea ruoka tekee poikaa!siis hernekeittoa sulamaan:)
eipä sitä kehtaa kyllä pikkukattilalla keittääkään:)Maukkaan näköstä.
Vaikka just vetäsin pottumuusin paistetunkalan valko/munakastikkeen kituksiin,silti vesi tippuu suuupielistä...onko tämä nyt sitä "ahneutta" :)))))
joo pois minusta "kala-kateus"!!Hattua nostan ja korkiallle!!!!,Kyllä vanhalla Herralla on terveelliset harrastukset,meri/ulkoilma+extrana omppuposket:)))
Ihanista ,ihanin!!!!tuo nakki-kakku!!!hauskan -herkullinen!
(Tuota on pakko joku sauna-ilta tehä.)
Sinulla ihana lappapuuro,( onko aprikoosi??)
Kaikista annoksista silmilläni söin,huh´´´huh´´´,,,,nyt käynkin vatsani viereen köllöttään:))
lummituiskusta huolimatta:
Mukavaa viikkoa!!!
Pakasteherneet hernesopassa on värin takia, tietty ;) EI vaiskaan, yks meidän mukuloista ei suostu syömään hernesoppaa, koska se on niin rumanväristä. Tuuppasin kerran siihen pussillisen kirkaanvihreitä pakasteherneitä ja kas kummaa, alkoi pojalle maistua ;) Juu ja lappapuuro on tehty mangososeesta.
PoistaEn tiiä, lähteekö tämän lukemisesta jäänyt hirviä nälkä ollenkaan poisa tuolla broilerilla ja kvinoasalaatilla, mitä meillä on mies kokannut. Kinderpiirakankin oli näköjään syönyt loppuun, etten siitä saa lisäkaloreita nyt. 😂 Oih, nakkikakku, viikonloppuiltani tuleva uusi turmelus!
VastaaPoistaKvinoaa en olekaan syönyt. Kai?
PoistaHierakkakasvi, superfoodia, löytyy myös kotimaisena. Käytän lisukkeena ja ruokaisemmissa salaateissa, koska ottaa helposti makuja itseensä pienen jyväkokonsa vuoksi ja on ravintoarvoiltaan paljon parempi kuin vaikkapa samantapainen kuskus. Puuroakin voisi tehdä. Kotimainen puuroutuu mielestäni helpommin.
PoistaEi löytynyt lähikaupasta. Pitää mennä metsästämään kirkolta.
PoistaEi tällaista pitäisi nähdä ja lukea nälkäisenä, mutta kiitos jakamisesta silti! Voisin helposti syödä jokaista keittoa! Tuota nakkikakkua on ihan pakko kokeilla! Voisin kokeilla sydämen muotoiseen irtopohjavuokaan, joskus. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaMaukasta alkanutta viikkoa ja Vanhalle herralle terveiset!
PS. Ihan valtava KIITOS paketista!!!!
Eli ens kerralla saat keittoa! Mutta kyllä noita kalapihvejäkin kandeis maistaa...
PoistaLupaan maistaa ja uskon, että jopa tykkäisin!
PoistaTykkäisit varmasti. Kermakastikkeen kanssa menee vaikka kengänpohja ;))
PoistaNo nyt on semmoset herkut pöydässä, että ei paremmista väliä! Mitä on lappapuuro?
VastaaPoistaLappapuuro on vispipuuroa. Oulussa nääs lapetaan sitä kauhakaupalla lautaselle.
PoistaOi voi,kyllä sä olet niin monet herkut tehnyt jälleen,että en yhtään ihmettele,jos vanha Herra halkeaisi. Jos joku on pilalle hemmoteltu(millainen se pilalle hemmoteltu sitten onkaan),niin se on sun Vanha herra. Minäkin tulin aivan ähkyksi katsellessani herkkuja.
VastaaPoistaVanha herra ON pilalle hemmoteltu. Itekin sen tajuaa ;)
PoistaAjattelin, että teet niin isossa padassa, että syötte siitä viikon, mut tässähän on toden totta ruokia joka lähtöön!
VastaaPoistaHarmi, kun toi köntti ei ollukaan mitään suklaata...
Tuommonen kalastaminen ei kyllä kuulosta enää miltään mukavalta harrastukselta ;D Vaan kalaruoka on hyvää (jos ei ole ruotia). Meilläkin nää kalajutut on miehen käsissä.
Vannon aina, että en enää ikinä keitä rokkaa, kun sitä tulee niin paljo ja sit syyää päiväkausia aamupalaksi, lounaspalaksi, päiväpalaksi, iltapalaksi ja välillä ihan muuten vaan. Mahan on kun pesukone. Miksi ihmeessä sitä ei voi aina heti laittaa sinne pakastimeen!
Nakkipiiloja on tullu tehtyä, mut ei koskaan kakun muodossa. Tuohan onkin vekkuli rakennelma!
Jaa hyvä ihminen isot annokset pakkaseen sen päivän varalle, kun ei kerta kaikkiaan nappaa kokata. Helpottaa elämää eikä tarvitse sortua kaupan valmisruokiin.
PoistaVanha herra rakastaa kalastamista, joten sen takia kait se sitä tekee niin alavan hartaasti. Minusta ei olisi kalastajaksi, mutta kalastajan kokiksi kyllä ;)
Nakkikakkua voisin itsekkin kokeilla. Minun viikon soppani on, kun keitän kattilallisen makkarakeittoa ja syön sitä sitten koko viikon =) Erikoisin syömäni hernekeitto oli pappani valmistama. Hän lämmitti kaupan keittoa paistinpannussa ja lisäsi siihen savusilakan palasia. Söinhän minä kilttinä tyttönä vaikka hirvittikin =D
VastaaPoistaMun mummoni säi riisipuuroa kokkelipiimän kanssa =D
PoistaVoi näitä sun herkkuja :)
VastaaPoistaNäistä taidan napata ensi viikolle hernekeiton ja tälle päivää
vielä vispipuuron punaisista viinimarjoista, joita löytyy vielä pakkasesta :)
Hyvältä kuulostaa. Viinimarjoja taitaa mullakin olla vielä...
PoistaNäläkä tuli kun luin sinun juttusi.Onneksi pakkasessa hernekeittoa ja kaloja,pitäs varmaan tehdä pitkästä aikaa pulliksi.Kalanpyynti on isohomma,minä hoidan meillä kalastuksen,vain sulan veen aikaan,kädet ei kestä enää talvikalastusta.
VastaaPoistaLappapuuroa tein muutma päivä sitten,nyt aattelin keitteä kiisselit.
T:Tytti
Meillä kiisseli on huonosti säilyvä elintarvike. Tänään kun teen, niin huomenna on lusikallinen pilkkumin pohjalla.
PoistaJoo, kalastus ei ole laiskojen hommaa, siksi meillä syödäänkin kaupan kaloja. Sieniä meillä onneksi on nyt omasta takaa. Tosin minun suppilovahvero-savuporokeitto kalpeni sinun repertuaarin rinnalla. Minä tykkään mukulaselleristä. Se antaa potkua moneen keittoon. Laitan sitä jopa hernesoppaan. Tosin siihen upotan muitakin juureksia.
VastaaPoistaHmm. Mukulaselleriä soppiin, yes. Menisikö tuo lihapadassa?
PoistaMukulaselleri käy ainakin lihakeittoon, miksei kävisi pataankin
PoistaKäytän mukulaselleriä myös paahtojuureksiin, sosekeittoihin, linssikeittoon. Muistinkohan luetella nyt kaikki osaamani ruokalajit.
AI kaikki osaamasi ruokalajit?! Oletkos nyt vähän vaatimaton...
Poista