Löysin ohraryynipaketin kyljestä vastauksen pulmaani: kalaohravuoka. Vain porkkanat puuttuivat, mutta korvasin ne palsternakalla.
Kalavuoasta tuli oikein maukas ja raikas. Ihan ilman kermaa ja voita ;) Suosittelen.
Puhun työkseni kestikulttuurin historiasta ja vanhoista pitoperinteistä. Ennen vanhaan rikkaat söivät Oulussa soseutettua lintukeittoa, kuhaa normandialaiseen tapaan ja lampaansatulaa renessanssityyliin. Sen sijaan köyhien ja kainojen ruokavalio koostui kovasta leivästä, potuista, silakkalootasta ja suolakalasta. Kerran minulta kysyttiin öllövellin reseptiä. Nyt päätin kokeilla ruotsin öl-sanasta väännettyä öllövelliä, jota myös elsuupaksi, ölsuupaksi kutsutaan. Se on juhlien jälkiruokana tarjottu, tavallisesti siirapilla makeutettu lämmin keitto, jossa on kaljaa, jauhoja, rusinoita ja leipäjuustoa.
Öllövellistä tuli oikein makeaa ja tuhtia jälkkäriä. Koko huusholli tuoksahti rehevän maltaiselta. Aika eksoottinen kokemus näin hämäläiselle. Mutta niin taitaa mustamakkarakin olla paikallisille ;)
Mitähän seuraavaksi kokeilisi?
Vanha rouva
Tuo kalavuoka näyttää erittäin hyvältä mutta jälkiruoan jättäisin väliin ;)
VastaaPoistaHöpsistä kukkuu. Odotas, kun teen limppisoppaa!
PoistaKauhulla odottelen!
PoistaEsn kerralla kokataankin kaikki hämäläiset perinneruoat!
PoistaÖllövelli. Meilläpäin tuota kutsutaan reilusti kaljavelliksi:)
VastaaPoistaNiinhän se näkyy olevan tuossa ohjeessakin.
PoistaKalavuoka näyttää tosi hyvältä. Ja öllövelli kuulostaa hyvinkin oudolta, maku voi olla kuitenkin yllättävän hyvä, kun aineksia katselee.
VastaaPoistaÖllövellin maku on hyvä, makea ja tuhti, vaikk aminä hämäläisenä vähän oudoksuin maltaisuutta. Mämmi tuli mieleen ;)
PoistaSinullahan on kiintoisa työ! Missäs Rouvan puhetta kestikulttuurista pääsisi kuulemaan? Herkkujen ja historian ystävänä aihe on kuin nenä päähän! Öllövellin ainesosia katsellessa mämmi pälkähti minunkin mieleeni. Meillä ei mämmistä eikä kaljastakaan välitetä niin taitaa jäädä tämä ohje väliin.
VastaaPoistaMinä menin ja sössin sun kommentit bittiavaruuteen. Ei muuta kun sanot virkistyspäiväpalaverissa ukoille, että Elina Eufrosyne saattaa tarjota maistiaisina ihkaehtaa kaljakiisseliä ;)
PoistaAika eksoottisen näköistä tuo 'öllövelli', mutta veikkaan, että se saattaa olla ihan hyvää. Vaikea sanoa. :)
VastaaPoistaPakkaspäivää!
Vanha herra tykkäsi, minä olen kahden vaiheilla.
PoistaKalaruoka olis mullekin kelvannut, mutta tosiaan toi jälkkäri olis voinut jäädä väliin.
VastaaPoistaNo mistä sen tietäis vaikka olis maistunut kun vain olis laittanut lusikalla suuhun. Öllövelli ei oo oikein houkutteleva nimi :) :)
Öllövelli on minusta hauska nimenä - ainakin lapset tykkäävät.
PoistaPeukutan kainuulaisia perinneruokia kuten pottupuuroa ja naurismaitovelliä, mutta lyön jarruja pohjaan täkäläisille perinneherkuille kuten rössypotulle. Ehkäpä epäluuloisuuteni yltää ainakin jälkiruokaan, johon laitetaan maltaita.
VastaaPoistaNaurismaitovelli? Onko vaikea tehdä? Pottupuuro on hyvää, rössypottu on hyvää (nimim. ex-tamperelainen mustamakkaran kera), mutta maltaat saa minun puolestani pysyä pullossaan ;)
PoistaNaurismaitovelli keitetään potuista ja nauriista. Ensin keitetään vedessä, kun potut ja nauriit ovat kypsiä, kaadetaan vesi pois ja tilalle maito. Maito suurustetaan jauhoilla ja kiehautetaan. Mausteeksi suolaa.
PoistaKuulostaa hyvältä! Vanha herra varmaan rakastasi. Nyt sitten odotellaan nauriita ;)
PoistaKuvissa moni ruoka...menettelee:) Kalaruuat ovat herkullisia!Ja noita ohrapaketteja lauantaina kaupasa lueskelin kun etin oikeita kokonaisia ohrasuurimoita,tuloksetta:(
VastaaPoistaKlimppisomppa sitä joutu penikkana maistaa,(eteläpohojalaisessa-mummolassa)
yök,!!!pinaattivelli,suklaakiisselikuuluu samaan katekoriaan,Selekään otan ennenkuin syön
:))
Klimppisoppa on minun lapsuuttani ja suurta herkkua!
PoistaVoi sun keitoksia taas, tuo kalaohravuoka voisi olla hyvääkin.
VastaaPoistaJa öllövelli kuulostaa todella mielenkiintoiselta :)