11.7.2018

Kesän alku-, pää-, jälki- ja silmänruoka


Tarjoan sinulle kesäisen menuun, käy pöytään.

Alkupaloiksi marinoin kesäkurpitsasta, lipstikasta ja sitruunoista tuoksuvaa ja maistuvaa ihanuutta.

Viipaloi 3 kesäkurpitsaa puolen sentin renkuloiksi ja itketä niitä 2 tl suolalla vartin verran. Pyyhi neste pois ja paahda renkuloita 250-asteisessa uunissa grillivastusten alla noin 10 min.

Sekoita 3 dl vettä, 1 dl valkoviinietikkaa, 1 dl sitruunanmehua, 4 dl sokeria, 1 sitruunan kuori, 2 valkosipulinkynttä, 2 tl suolaa, 1 tl kokonaisia mustapippureita.  Keitä lientä sen verran, että sokeri sulaa.

Laita paahtuneet kurpitsarenkulat salaattikulhoon ja kaada marinadi päälle. Lisää vielä 2 dl silputtua lipstikkaa. Sekoita ja anna ässehtyä pari päivää jääkaapissa. Passaa salaatteihin, voileiville ja melkein mihin vaan.


Pääruokana on tänään kalaa. 
Sitä varten pitää piipahtaa kalasatamassa hakemassa aineksia:


Tarjolla olisi takuutuoretta norssia, maivaa, siikaa, ahventa, lohta ja silakkaa. 
Hmm, taidan savustaa sinulle tänään silakoita!


Mutta kyllä sinun pitää ottaa vielä toistakin pääruokaa. 
Vanha herra nimittäin kävi silakkalounaan päälle kokemassa verkkonsa ja toi 3,5 kilon lohen.


Tehdäänkö lohipotut? 
Miltä maistuisi voissa paistettu lohimedaljonki?
Tykkäätkö sinä graavatusta lohesta uusien pottujen ja voinokareen kera?


Jälkiruokana on itse tehtyä viiliä.
Talkkunajauhot unohdin kauppaan, joten saat nauttia viilisi tuoreiden mansikoiden tai kirsikoiden kera. 
Kanelia ja sokeria unohtamatta.

  

Jälkiruoan päälle tarjoilen vielä annoksen silmänruokaa.
Valkoiset ruusut ovat vielä nuppuisia, joten niihin sinun ei parane tukkia nokkaasi. 
Mutta hei, Valamon ruusu on passelisti auki:


Katso vielä kartanomme uutta tulokasta, hennosti aprikoosin väristä pionia:

 

 

Toivottavasti maistui. 

Vanha rouva

15 kommenttia:

  1. En ala peliä! Herkkuruokien ohjeilla ja kuvilla ei saa piinata toistaitoisia. Voinhan tietysti lohduttautua, että ensi yönä eivät mansikat vilise silmissä. Uniini tuppaavat lohipotut ja lohimedaljongit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saa piinata. Etkä sinä ole toistaitoinen, sillä sun mansikat sentään antaa satoa. Mulla on kuusi tainta, jotka ei tee yhtään kukkia, saati mansikoita =(

      Poista
  2. Kyllähän tuo maistuisi oikein hyvin. Voi kun joku tekisi minullekin hyvää ruokaa, sillä nuo kaupan valmisateriat alkaa jo kyllästyttää.

    VastaaPoista
  3. Silmänruuan ja syömäruuan nälkä taltutettu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä. Nyt voitkin jatkaa kissan rapsuttamista ;)

      Poista
  4. Kiitos kylläpä maistuikin hyvältä. Sinä aina jaksat niin paneutua ruuanlaittoon,mikä ei minulle ole ollenkaan niin mieluista. Mä vain syön:) Oi miten ihastuttava aprikoosin värinen pioni. En ole ennen nähnytkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha herra meillä kinuaa pioneja, joten tämäkin tapaus on hänen kotiin kantamansa.

      Poista
  5. Kiitos.Kyllä maistuis!!
    Laitat kaiken niin kauniisti esille,silmän ruuista ei taho saaha silimä irti.....
    Pioni erikoisen upean värinen,meiän kuusi metsäpihassa ei hempeät kukat kasva.
    Onneksi hempeyttä ja kauneutta voin ihailla blogissasi:))
    Nyt muuten pittää kerätä niitä "keltasia-nappikukkia-pietayrttejä",syys/talvipihalle:)),näkyvät tienposkissa jo vilikuttelevan siihen malliin.
    terv.varastoon uppoutunut ikijärjestelijä:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin eilen ehtoolla tarkastamassa nappikukkatilanteen. Ovat meillä vielä nupussa. Muutaman päivän odotan, mutta sitten kerään neuvojesi mukaan.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kevyttä on - varsinkin kun paistaa voissa ja tekee kyytipojat smetanasta tahi kermasta ;)

      Poista
  7. Kiitos, kaikki kelpaa:)
    Savustettuna kala menee aina, meillä oli viikonloppuna savusiikaa pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tyttö, kaikki kelpaa ja lautanen syödään tyhjäksi!

      Poista