16.6.2022

Kahdeksan lahoa latvaa

 

Pihamme ehdottomana kuninkaana on komeillut valtava ja vanha kuusi. Se on uljaasti ottanut vastaan mereltä puhaltavat myrskytuulet likipitäen sata vuotta. Latva alkoi "haljeta", joten huolestuimme. Kutsuimme hätiin ammattimetsurin, joka ennusti latvan katkeavan lähiaikoina. Se olisi tiennyt tuhoa meille ja naapuritaloille.

 

Viljami kiipesi kuuseen ja karsi mennessään oksat. Kuusesta löytyi kahdeksan latvaa, jotka olivat pahasti vioittuneet.

 

Kuusi oli kelteisillään ja polttupuiksi sahattuina tukinpätkinä kukkamaani päällä reilussa tunnissa. Ehtoolla saapui kuusenoksien noutaja.


Parin päivän päästä Viljami kärräsi paikalle jyrsijän. Ensin sahattiin kantoa matalammaksi ja sitten jyrsittiin helvetinkoneella.

  

Haketta tuli paljon. Kukkamaa on nyt autio, valoisa ja sadeveden ulottuvilla. Ennen se oli pimeä ja kuiva. Nyt alkaa armoton arvuuttelu, mikä puu, pensas tai kötöstys pääsisi edesmenneen kuninkaan valtaistuimelle. 

Vanha rouva, se 9. laho latva

PS. Maisemallisesti merkittävän puun kaatoon tarvittiin kaupungin lupa. Metsurin työ puolestaan oli  kotitalousvähennyskelpoinen kuluerä. 

12 kommenttia:

 1. Maisema muuttuu puun myötä. Meiltä lähti iso omenapuu. Autioksi meni. Eikä rungosta suostuttu tekemään minulle omenapuuhalkoja. Oli niin vänttyrää puuta. Olis ollut somaa lämmittää joulusauna omenapuuhaloilla.

  VastaaPoista
 2. On siinä latvoja! Pitääpä muistaa tuo kotitalousvähennys näissä asioissa. Omia pihapuita tulee tutkailtua jatkuvasti kriittisellä ammattilaisen silmällä. Nuori herra haluaisi kaikki puut säästää, minä annan vain tappotuomioita. Meidän puita ei kaava suojele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla tappotuomioista. Tämä kuusi olisi lähtenyt aikoja sitten, mutta Vanha herra vaan vänkytti vastaan. Vasta kun ammattilainen antoi tappotuomion, herrani taipui. Eihän sitä vaimoa kannata uskoa ;)

   Poista
  2. Meillä huonosti toimii tämä ammattilaisuusvaltti, minä kun olen metsäammattilainen mutta vaimous selvästi kumoaa sen. Jos mukuloita joskus tulee, pitänee kostoksi olla kuuntelematta kasvatusneuvoja... 😂 Tulee laholatvaisia sitten niistäkin.

   Poista
  3. Älä ihmeessä kuuntele kasvattajan kasvatusneuvoja: se on varma tie tuhoon. Nimim. 10 vuotta opettajainhuoneessa ällistellyt ei-kasvattaja ;)

   Poista
 3. Piha on varmasti tyhjä ja autio, mutta kuten kirjoitit, niin puun kaatamisella taitaa olla hyviäkin puolia. Eiköhän silmät totu aikanaan puun puuttumiseen.
  Hyvää alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puun tilalla on jo kolme ruusupuskaa ja yksi syreeni. Kohta meille ei näe tieltä ollenkaan =)

   Poista
 4. Olipas monta latvaa! Jos se olikin pensas? 🤭
  Puun kaadosta tulee hirmusti jälkityötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusipensas! Jälkityöt menivät apinan raivolla. Oikeastaan ainoat kasvit, jotka kärsivät, ovat kielot. Niiden raukkojen lehdet ovat rupisen katkenneita. Mutta ensi vuonna entistä ehompia.

   Poista
 5. Otsikosta luulin teidän kaataneen kahdeksan puuta! Mutta kummasti maisema muuttuu jo yhdestä kaadetusta, ja siinä saakin miettiä tarkkaan, mitä tilalle laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilalle on jo laitettu syreeni ja kolme ruusupensasta.

   Poista