17.10.2018

En usko kokeilematta

Kalkkimaalaukurssilla opetettiin, että kalkkimaalilla voi maalata melkein mitä tahansa. En uskonut, joten kokeilla piti. Kolusin  huushollin läpi maalauskokeilujani varten.

Ensiksi kokeilin maalia tavallisiin, reissussa rähjääntyneisiin saviruukkuihin. Kolmeen kertaan kun ruukut sudin, jo alkoi maalipinta täyttää laatuvaatimukseni. Täytin ruukut havuilla ja virkaheitoilla silkkiruusuilla.

 

Sitten maalasin pienen puulaatikon kirkkaan keltaiseksi. Sekin nieli sisäänsä samanlaisen koristelun kuin saviruukut. Erona on se, että saviruukut jäävät pation katoksen alle turvaan sateelta ja keltainen puulaatikko pääsee sateeseen ja tuuleen. Saas nähdä, kuinka pinta pitää.

 

Keltainen puulaatikko ruuvattiin kiinni kalkkimaalauskurssilla sutimaani puutarjottimeen. Sen vanhensin hiekkapaperilla ja käsittelin vahalla. Tuolin kohtalo onkin sinulle jo tuttu (KLIK)?

 

Maaleja oli vielä purkinpohjilla. Tartuin vanhaan sinkkiämpäriin ja sudin siihen raitoja. Annoin kuivua. Sitten hioin. Hiomapölyä piti putsata pois ja minä älykkäänä ihmisenä kastoin koko ämpärin vesisaaviin. Sitä ei olisi pitänyt tehdä: kalkkimaali alkoi kupruilla ja olisi lähtenyt pelkällä pyyhkäisyllä ämpärin pinnasta. Maltoin kuitenkin mieleni ja mallasin ämpärin alahuonerakennuksen ikkunan alle. Katsotaan, onko maali valunut sorakolle seuraavan rankkasateen jälkeen.


Siihen loppuivat kalkkimaalit. Niinpä pation pöydän naulalaatikot saivat pysyä ruskeina. Hain niihin jäkälää, mustikanvarpuja ja kuusenoksia. Takimmaisen lootan täytin oravan kaluamilla kävynrangoilla. Yllätyksekseni huomasin, että jäkälä saa olla rauhassa raivopäisiltä tinteiltä. Nyt on kuuminta hottia nokkia kävynrankoja ja silkkiruusua!

Lopuksi vielä yksi maalikokeilu. Ei minun tekemäni. Sain sukulaislikalta lahjaksi vanhoja puuovia purkutalosta. Umpipuuta oleva kapea ja korkea ovi on tässä:
  

Mitä tuumaat, mitä painavasta ovesta voisi tuunata? 
Yhdeltä puolelta ovi on tämmöinen vihreä-sini-keltainen, toiselta valkoinen.

Värikkäin terveisin
Vanha rouva

28 kommenttia:

 1. Ei tosiaan kannata uskoa mitään, ennen kun ite kokeilee! Meni syteen tai saveen!
  Tosta ovesta tulee mieleen pääsiäinen. ;) Värilliselle puolelle pääsiäisasetelmajuttuja kiinni ja valkoselle puolelle talven jääkuningatarjuttuja.
  Kiva, että teit ruokaa myös linnuille.. toi ruusujuttu on silti harmillinen. Minulta linnut nokkii aina osan kransseista. Vimpasee!
  Mut noi silkkiruusut tuola havujen seassa on kyllä hyvännäkösiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin mää sen pääsiäsi/lumikuningatar-oven sitten paan? Sislle Vanha herra ei sitä halua, kun kuulemma kaikki nurkat on täynnä romua =(.

   Poista
  2. Ulos terassille tms. Kestää minkä kestää. Ovi Narniaan tai Pääsiäislandiaan. ;)

   Poista
 2. Onpa ihanat nuo ruusuruukut ja kaikki! Mahtavat väripilkut. Piristävät tämän flunssapotilaan päivää. Ja mikä ovi! Siitähän sais vaikka mitä, kukkahyllykköä jos jonkinlaista tai mitä vaan Vanha rouva tahtoo. Jännityksellä odotan, mitä siitä tulee. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. kukkahyllykkö... Voisko sen panna pystyyn vaikka kasvimaalle?

   Poista
 3. Ihanan pirteitä värejä hämärtyvään syksyyn. Tykkään eritoten kolmesta kukkapurkista. Oven suhteen en osaa keksiä mitään, pahoittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mää toisin ton oven sun parvekkeelle?!

   Poista
  2. Älä hemmetti! Siellä on jo yksi ovi...

   Poista
 4. Kerrosmaalaus �� Ei muutako uudelle kurssille!��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinne sun hienoille maalauskursseille? EI hermo taistais kestää... eikä taito etenkään...

   Poista
  2. Siellä sitä oppii, ja värit näyttää olevan jo hallussa! Eihän sen tarvi esittävää taidetta olla... 🤔 Hienoja kokeiluja. Tulisiko ovesta vaikka askartelupöytä, onko sinulla oma askarteluhuone johon moinen hienous olisi omiaan?

   Poista
  3. Minulla on jo askartelupöytä, plääh. Mutta katsotaan, talven mittaan saattaa päähäni tulla idea. Tai kaksi.

   Poista
 5. Voi pyhä-sylyvi!
  Ompas Koriaa!!!ja Komiaa!!!
  Ihanat ruukut ja nuo havu/ruusut,hehkuu "rakkautta" :)
  Kaunis syksyinen piha,ihanan värikäs!!Olet sinä ihanan rohkea! Vanha rouva,!!!!!Värien -kuningatar!!!
  ..mutta ovi on niin kaunis ja uskon että löydät sille "just" niin ihanan käyttötarkoituksen ja valmistat lukijoille ihailltavan taide-luomuksen!!

  Toivotankin sinulle idea/rikkaita tuumaus hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh. Nyt en keksi ovelle mitään jekkuja, mutta annetaan asian hautua talven yli - ellei Vanha herra ennen sitä polta ovea pesässä =)

   Poista
  2. apua!!!
   piilota:) jonnekkin " ei saa polttaa" :)),...

   Poista
  3. En anna polttaa, en! Raahaan oven vaikka naapuriin turvaan.

   Poista
 6. Oletkin käyttänyt raikkaita sävyjä ja kyllä, minäkin tykkään kalkkimaalista, koska sen käyttö on niin helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyttö on niin helppoa, että pitää vähän rajoittaa innostustaan. Muuten koko huusholli tulee sudittua.

   Poista
 7. Alkaa pikku hiljaa kiinnostamaan tuo kalkkimaali minuakin, pitäisköhän hommata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota ensin pieni purkki. Ota sitä aitoa JDL:n maalia. Tämä ei ole mainos, vaan karvaan kokemuksen mukanaan tuomaa katkeraa kalkkia.

   Poista
 8. No nyt on teidän pihalla piristäviä värejä syksyn pimeyteen. Linnut meinaa monesti olla turhan uteliaita kokeilemaan uusia makuja ja saattaa syödä koristuksia.
  Tuli tuosta maalista mieleen, kun äitini aina innostuu maalaamisesta, että sitten on kerralla useampi huonekalu uuden maalin peitossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anopilla oli vähän samaa vikaa ;) kerran se sai käsiinsä vauvansinistä maalia ja sitten koko keittiö oli sudittu sieltä täältä siniseksi =)

   Poista
 9. Sulla on siellä ollut nyt väriä elämässä ja aika kaunista jälkeä syntynyt. Mitäs Vanha Herra tuumii?

  VastaaPoista
 10. Hei tulin vierailulle. Meiltä jäi kaksi vanhaa puuovea mökin uudistuksen myötä . Toisesta teimme sängynpäädyn mökillä olevaan meidän sänkyymme. Se oli vaalensiniharmaa toiselta puolelta ja toiselta valkoinen. Pesimme sen painepesurilla ja siitä lähti vielä maaliakin pois ,mutta siitä tuli ihan kiva pääty. Käytimme sen valkoisen puolen . Mitä toisesta sitten teemme se on vielä arvoitus itsekkin. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta . Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa. Sängynpäätyä emme tarvitse, mutt amiten olisi joku kukkapöytähässäkkä puutarhaan?

   Poista
 11. Jopas on värikästä, ihan sitten löytyy joka sävyä, melkein. Kalkkimaalit ovat kyllä ok, olen testannut; on kestänyt hyvin jopa pikkutytyn kissimopossakin :)

  VastaaPoista