1.4.2018

Talvella

Talvi tarkoittaa Perämeren rannalla yleensä tammikuusta maaliskuun loppuun kestävää lumista ajanjaksoa, jolloin päivät pikkuhiljaa pitenevät, aurinko pilkistelee pilvenraoista ja yleensä on kylmää ja kalvakkaa.

Joulukuuta en laske talvikuukaudeksi, sillä silloin maa on musta, meri lainehtii vielä vapaana ja valoa ei ole nimeksikään. Huhtikuu taas ei ole enää oikeaa talvea, sillä räystäät alkavat tippasta ja lumi sulaa (vaikka yöllä on vielä toistakymmentä astetta pakkasta).

Mitä meillä talvella tehdään? Kolataan lunta ja lämmitetään taloa. Valaistaan pihapiiriä ja möllötetään pirtissä ja luetaan kirjaa, tehdään käsitöitä ja nukutaan pönttöuunin lämmössä.

Kevättalvella, kun aurinko yht´äkkiä muistaa meidät, suunnataan merenjäälle. Istutaan pilkillä. Mukana on muhkeat eväät ja sukankudin ;)


Vanha herra kairaa reikiä ja minä otan soppakalat ;)


Kilpavarustelun kunniaksi Vanha herra pitää verkkoja.

 

Talvipäivinä teen sekalaisesta saaliista kalapullia ja kalamureketta.Kevättalvella teen myös tuunaustöitä. Niinkuin nyt tämä Vanahan herran liukurin tuunaus. Vaneriliukurin on tehnyt Vanhan herran isä joskus 1960-luvulla. Se löytyi liiterin perukoilta tosi kuppasessa kunnossa. Siihen oli liimattu Akun Ankan kuvia ja sillä oli otettu valtavia pommeja päin rantavitikkoa.

Annoin liukurin kuivua autotallissa useamman viikon. Ihme kyllä se suoristui itsekseen. Kirpakassa pikkupakkasessa hioin tarrat pois ja jynssäsin reunat tasaisiksi. Sitten vahasin koko komeuden pariin otteeseen. Nyt liukuri on paraatipaikalla ruokapöydän päässä ja kantaa ylpeydellä milloin minkäkinlaista purnukkaa.


Tämä olkoon ensimmäinen vuodenaika Pipo-otuksen Neljä vuodenaikaa -haasteessa.
Tarkat tiedot löydät Tavaroiden taikamaailmasta.

Taidan lähteä kaloja narraamaan, heippa!

Vanha rouva

18 kommenttia:

 1. Vau mikä tuunaus! Empäs tiennyt, että tuommoisia vaneriliukureitakin on tehty joskus. Liitereistä löytyy joskus melkoisia aarteita... Pilkkiminen on kyllä mukavaa, teidän saaliskin näyttää aika komealta. Anna Ahti ahvenia, Pekka pieniä kaloja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liitereistä löytyy vaikka mitä aarteita, jos edellinen sukupolvi on ollut hamsterien sukua ;)

   Poista
 2. Aika mukavalta teidän talvenviettonne kuulostaa. Ja herkulliselta myös. Ihan nousi vesi kielelle kalapulliasi katsellessa.
  Sinun määritelmäsi mukaan täällä etelärannikolla talvi on nippanappa tammi- ja helmikuussa. Viime vuosina ei kunnolla silloinkaan. Siksi kai tämä talvi tuntuukin niin pitkältä, kun lunta ja pakkasta riittää.
  Hieno tuunaus. Liukuri on kuin hienointa designia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa herraa aina nämä minun tuunaukseni ihmetyttävät. Nytkin se kysyi, että aionko tosiaan panna mun liukurin ruokapöydän päähän.

   Poista
 3. Vanhalla Herralla on ollut upeampi mäkivälinemkuin minulla. Yritimme harjoittaa pujottelua äidin vesikelkalla siemenpetäjien välistä alas vaaran rinnettä. Äidin suosiollisella avustuksella homma loppu äkkiä. Laitapa niksi millä saa hauen helposti ruodottomaksi järven rannalla asuva uusavuton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukletapa "hauen fileointi" ja saat monta videota ja ohjetta. Niitten avulla Vanha herra on opetellut ja saa nykyään aikaseksi komeita ja ruodottomia hauen selkäfileitä. Tosin harjoitusmateriaalia on kulunut pilvin pimein ja rannan varikset kiittävät ;)

   Poista
 4. Kalaruoat on kyllä miun herkkua. :) (Paitsi että graavia en syö, yrittänyt oon mutta ei, kylmäsavukala menee.) Miehen tekemät haukipihvit on semmoinen kesäherkku, myö ku ei tuosta pilkkimisestä niin perusteta. Ja saipa tuo liukuri ihan uuden elämän, mäenlaskuvälineestä tarjottimeksi! Pikku Myyllä taisi mennä toisin päin. Hauskasti tosi erilaisia haastetöitä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua vähän jännitti, hyväksytkö liukurin talvityökseni. Mutta sillä mennään, koska kaikki käsityöt olen ehtinyt esitellä.

   Poista
 5. Kudin mukana pilkillä? Sinähän melkonen kalamies olet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu juu. Pönkätään pilkki lumeen ja heilutellaan silloin tällöin. Muu aika kudotaan sukkaa tai luetaan romaania. Tämä on sitä multitaskingia!

   Poista
 6. Mahtava kalasaalis teillä siellä ja herkulliset tarjottavat olet niistä loihtinut.
  Mukavaa alkavaa huhtikuuta sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo koostekuvakalansaalis on monen talven tulos ;)

   Poista
 7. Mielettömän upea tuo ent. liukuri! Ihan parasta disainia!
  Tälläkin rantsilla vois aivan hyvin olla tuollaisia, kun mieshenkilön isä on ollut muiden toimiensa ohessa puutyön openakin aikoinaan - pitää kollata vissiin nurkkia vähän tarkemmin.
  Ja kalasaalista karehdin... Mekin mentiin meren jäälle pilkkimistuumauksissa pääsiäissunnuntaina, vaan puhelin soi, että vieraita oli tyrkyllä - ei kun takaisin kotia passuupuuhiin. Mukavaa sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kollataan yhdessä rantsia ja syödään kropsua ;)

   Poista
 8. Blogisi nimi houkutteli minut tänne, kun vanha rouva olen itsekin, oikea mummeli.

  Kiinnostava blogisi onkin, kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 9. Oi voi, mikä liukurilöytö! Teit siitä todella hienon. Enpä olisi osannut päätellä pelkästä kuvasta, mikä se alunperin on ollut. Kaunis kun mikä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhaa herraa vähän nolottaa, kun minä nostan paraatipaikalle hänen pommikoneensa ;)

   Poista