12.6.2017

Vihreä - elämän, toivon ja kasvun väri

Kun kuollut luonto keväällä puhkeaa vihreäksi, elämä voittaa! Siltä minusta ainakin tuntuu edesmenneen pimeän, kylmän ja ankeaksi venyneen talven jälkeen. Tällä hetkellä koko maailmani on vihreän kukertava, kaikissa vihreän yltäkylläisissä sävyissä.

Tutkin pitkästä aikaa Pentti Lempiäisen "Kuvien kieli - vertauskuvat uskossa ja elämässä" -teosta. Suurimpaa osaa kirkkovuotta hallitsee vihreä väri - elämän, toivon ja kasvun väri. Kirkkotaiteessa vihreää on toisinaan käytetty valkoisen sijasta ylösnousemuksen, kuolemattomuuden ja ikuisen elämän värinä. Kirkkovuoden vihreitä aikoja nimitetään arkijaksoiksi. Vihreää käytetään, kun kirkkoteksteissä mietitään, miten usko tulee esiin ihmisen jokapäiväisessä elämässä.

Tiesitkö muuten, että vihreä on myös profeetta Muhammedin ja koko islamin pyhä väri, joka kuvastaa paratiisin vehreyttä?

Minä en ole ikinä noteerannut vihreää miksikään. Vasiten syynäsin koko huushollini enkä löytänyt sisältä mitään vihreää lukuun ottamatta kahta perintövaasia ja muutamaa vihreäkivistä koru, joita käytän ainoastaan työkeikoilla. Vihreitä vaatteita minulla ei ole ollenkaan. Sen sijaan Vanhan herran vaatekomerosta löytyi paljonkin vihreää - maanläheinen ja itsestään meteliä pitämätön tyyppi, joka sulautuu maastoon vaivattomasti ;)

Puutarhasta sen sijaan äkkäsin kaksi isoa ruukkua, jotka ovat merenvihreitä. Niiden seurana on verkkomerkkeinä kellunut lasinvihreä pallo.

Kateudesta vihreänä ja silmät selälläni katselin Kotipellon Tannin puutarhavärittelyä. Että ärsytti!

Komensin Vanhan herran kanssani värikauppaan ja ostaa täräytin tavoistani poiketen VIHREÄÄ maalia. Maalasin sillä pation pöydän:

 

Siinä se vihreä pöytä nyt seisoo kanervanväristen toolien ja sohvan seurana. 
Kummasti se rauhoittaa ja tasapainottaa rienaavan reteetä violettia.

Vanha rouva

18 kommenttia:

 1. Ompa komea puutarhakalusto! Vihreä on lempivärejäni,usein tulee maalattua tauluja runsailla vihreän sävyillä. Tiskirätin minäkin varmaan osaisin virkata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa komea?? Yksi tuoli on ikäloppu appiukon jäänne, toinen iikkean halvennyksesta ja sohva sekä pöytä vankilamyymälästä. Keräilyeriä, mutta maali tekee ihmeitä!

   Poista
 2. Älä vaan nyt liikaa innostu ja maalaa noita violetteja tuolejakin vihreäksi. =) Ne ovat niin kauniin värisiä violetteina. Minustakin vihreä kuuluu ikkunan ulkopuolelle, siellä se on kaunis. On minulla kuitenkin yksi äklönvihreä kirpparikaappi, jota en ole saanut aikaiseksi maalattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en takuulla innostu enkä maalaa tuoleja vihreiski. Yksi vihreä kaluste riittää, se on varma!

   Poista
 3. Löytyisiköhän minunkin varastosta maaleja, jotka kestävät ulkokäytön. Pihakalusteeni ovat harmaat ja kasvavat jo jäkälää. En ole kyllä varma niiden kestävyydestäkään. Oliskohan hauskempi jäädä punaisen vai vihreän tuolin liskuun tuolin jalkojen pettäessä?
  Tiskiräteissäsi on mukavan näköinen sarja tai paremminkin värisuora. Tiskari tai luutun heiluttaja tekee työtään rauhallsin mielin eikä nää punaista, kun rätit ovat vihreitä. Vihreä väri rauhoittaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile keltaista liskuväriksi! Minä ainakin tykkäisin kerätä keltaisia säleitä helmoistani ;)

   Virkkasin myös punaisen tiskirätin. Koekäytin sen eilen, kun pesin ikkunat ulkoa. Hyvin pelitti ja oli oikeastaan hauskaa pestä ikkunoita sillä - yleensä vetkuttelen tuota inhokkihommaani iät ja ajat. Olisiko tosiaan välineillä ja niiden värillä väliä?

   Poista
 4. Minäpä olen aina tykännyt vihreästä. En niinkään vaatteissa,mutta sisustuksessa ei ole hassumpi. Minusta sun istuskelupaikka puutarhassa on ihanan pirtsakka. Elämässä pitää olla väriä. Nättiä tiskirättiä ja olen huomannut,että ovat parhaita monissa pyyhittävissä jutuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirtsakka patio, jolla istuva emäntä on vanha ja väsynyt ;)

   Poista
 5. Tuo kanerva ja vihreä on oikein upea yhdistelmä ja totta tosiaan ilman elämän väriä vihreää ei muutkaan näytä oikein miltään, väritkin tarvitsevat toisiaan! Hienoja tiskirättejä teit! Kasvaako sinulla muuten yhtään valkovuokkoja siellä nurkissasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kasva valkovuokkoja meidän kartanolla. Niitä kasvaa koko kaupungissa yhdessä ainoassa paikassa luonnonvaraisena ja senpä takia tuo lehtomainen maapläntti on suojeltu. Olen kyllä harkinnut valkovuokon hankkimista kasvitarhalta, jos se vaikka suostuisi kasvamaan täällä merenpuhureissa. Rakastan sitä, sillä hämäläisen lapsuuteni keväät olivat valkoisenaa ja sinisenään ihania vuokkoja.

   Poista
 6. Olipas ihana postaus! <3 (: Kauniita kuvia ja tiskiliinoja. Ja hienosti sopii tuoleihin tuo pöydän vihreä. Sait kuin saitkin vaikka mitä vihreää aikaiseksi. Ja voi vitsi. Nythän just muistin, että piti laittaa tuo yksi valmistunut tiskiliina koneeseen pyykkien sekaan, mutta enpä taas muistanut, vaikka kahden ihmisen leireilyn jäljiltä pyykkivuorta olen pienentänyt jo monta koneellista... :D Hups.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on niin monta tiskiliinaa, että ota uusi kauneus käyttöön!

   Poista
  2. No itse asiassa ei oo kun kaksi. :D Kun ne muut meni äitienpäivälahjoiksi. Mutta täytyy ottaa uutukainen käyttöön pian.

   Poista
 7. Ihanan väriset pöytä ja penkit ,on niin reteetä että....kivoja tiskirättejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reteetä pitää olla, jotta saa ohikulkijoiden päät kieroon ;)

   Poista
 8. Vihreää, vihreää ja enemmän vihreää, kuten eräs just postas ;)
  Tätä on kyllä odotettu, nautitaan nyt vihreästä luonnosta. Ja sinä siellä vihreästä pöydästäsikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna panen pesuvaditkin vihertämään...

   Poista
 9. Vihreän voima jyrää! Kyllä kelpaa istuskella ja nauttia kesän kukkakimpuista joista kerroitkin postauksissasi!

  VastaaPoista