19.6.2017

Suolämpäreen kukkakimppu

Luonnonkukat nro 11-15 löytyivät pienen suolämpäreen reunamilta. Ajelimme sateisen pyhäpäivän ratoksi maisemia katselemassa. Sade taukosi puolilta päivin ja sopivasti satuimme pienen suoan laitaan eväinemme.
Koko suo oli valkoisenaan tupasvillaa, joka on yleinen soiden sarakasvi. Kukan tummanharmaat tähkäsuomut ovat puikeita, pitkäsuippuisia ja kärjestä läpikuultavia. Kukassa on yli kymmenen kehäsukasta, jotka pitenevät kukinnan jälkeen pitkiksi, paljon tähkää pidemmiksi valkoisiksi tupsuiksi.

Tupasvillan siementupsuja on käytetty tyynyjen ja peittojen täytteenä ja siitä on valmistettu huopia ja vaatteita. Lehtitupista syntyy villaan, pellavaan ja silkkiin sekoitettuna hyvin lämpimiä tekstiilejä. Tupasvillaa käytetään nykyään myös öljyntorjunnassa, sillä se on synteettisiä liinoja parempi, ekologisempi vaihtoehto ja se päihittää turpeen öljyn kerääjänä, koska hylkii vettä. Minä teen joka kesä tupasvillasta isoja kimppuja, jotka valostuttavat syksyn pimeneviä iltoja.


Pohjois-Pohjanmaan maakuntakukka on suopursu.

Suopursun latinankielinen nimi on Rhododendron tomentosum. Nimi viittaa siihen, että tämä kanervakasveihin kuuluva, valkokukkainen varpukasvi on alppiruusujen sukua!

Suopursu tuoksuu omintakeisen voimakkaalta. Voi kunpa saisin tuota tuoksua pullotettua talven varalle. Tulisi heti kesäkuuma suo ja inisevät hyttyset mieleen ;)Millä nimellä sinä kutsut hillaa? Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Länsi-Suomessa ja hillasta Pohjois- ja Itä-Suomessa. 

Lakka / hilla / suomuurain / nevamarja / valokki / lintti on vatukoiden sukuun kuuluva ruohovartinen kasvi. Nimeä käytetään myös kasvin tuottamasta heleän oranssista mehukkaasta marjasta. 

Anoppi vei minut tuoreena miniäkokelaana hillasuolle. Matkaan lähdettiin viideltä aamulla, ajettiin reilu sata kilometriä suuren suon laitaan. Rämmin porottavan auringon alla, pitkiä käärmeitä väistellen ja ziljoonia hyttysiä huitoen mättäältä toiselle ja noukin puoliraakoja koppuroita ämpärillisen. Kotia kohden auto lähti iltaseitsemältä. Vannoin, ettei ikinä enää koskaan! Ja sanani olen pitänyt.

Tämmöisiä kaunottaria koko suonreuna oli vaaleanpunaisenaan. Tutkin kasviopasta ja sain selville, että kysymyksessä on suokukka, 
pohjoisen pallonpuoliskon turvesoilla kasvava myrkyllinen varpu.Suokukka on kanervakasveihin kuuluvan sukunsa ainoa laji.

Suokukka lisääntyy tehokkaasti juurakkomaisten tai rönsymäisten maanalaisten osien välityksellä. Suokukan maavarsisto ja juuristo on laaja ja voi ulottua aina puolen metrin syvyyteen ja kasvaa kaksi metriä pitkäksi. 

Suokukka on niin kaunis ja niin myrkyllinen - se sisältää myrkyllistä andromedotoksiinia. 


En ollut suolämpäreen laidassa Vanhan herran kanssa kahdestaan. Meitä tarkkaili suuri parvi kurkia. Lienevätkö olleet poikamiehiä, sillä sen verran uhottelevaa niiden melske oli.
Tulipahan bongattua toinenkin Pohjois-Pohjanmaan nimikkojuttu. Kurki on nimittäin meidän maakuntalintumme. Muistan nähneeni kurjen viimeksi alakouluikäisenä Hämeessä. Jo oli aikakin uusia tuttavuus ;)

Tämmöinen kukkakimppu siis syntyi sateisena ja soisena sunnuntaina. Kukkapuska musiikin kera, sillä kurkien töräyttely oli aika päällekäyvää kuunneltavaa.

Vanha rouva ja kotituomi


12 kommenttia:

 1. Ihana kimppu kaunokaisia. (: Valkoset luonnonkukat on upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin, että suolla oli niin paljon valkoista kaunista.

   Poista
 2. Nyt sinulla onkin hilla/lakkapaikka tiedossa. Muistithan pistää rastin kartalle paikan kohdalle? Sinun suollasi on ollut kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveilen joskus pääseväni semmoiselle rannattomalle suolle. Simon suunnalla semmoinen olisi...

   Poista
 3. Voi,tupasvilla on aivan yksi lemppareistani. Kyllähän suopursukin noin niinku kukkana on kaunis,mutta sen tuoksusta en tykkää. Ai valokkeja poimimass pitkiä käärmeitä väistellen,hyi kammotus. Mun ois hetimiten pitänyt päästä sieltä pois! Suokukka on todella kaunis ja kyllä se kotituomi on ihana. Sillä on hurmaava ja huumaava ihana tuoksukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotituomi on ihana, mutta niin lyhytaikainen on sen morsiushuntu, plääh.

   Poista
 4. Ihania kuvia. Tulee lapsuuden hillaretket mieleen.
  Suopursu on kuulemma tehokas muurahaisten karkottaja. Suopursunoksia sinne missä muurahaiset kulkee ja niitten pitäisi pysyä poissa, en tiedä, en ole kokeillut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murkut on meillä valinneet kulkuväyläkseen aidanpäällisen. Kuka sitä nyt maassa rämpimään, kun Vanha herra on rakentanut oikein haivein!

   Poista
 5. Myö mennään täällä kuhmossa lakkaan,onneksi ovat ruvenneet kukkimaan.
  Suopursu eikuki vielä vaan sen tuoksu on kyllä mahtava.
  Kaunista jussia!
  T:Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä mennään lakkaan ja hillaan, hällä väliä. Tosin minä en mene kuin torille ;) Kuhmoon kaunista juhannusta. Teillä on siellä kaunista!

   Poista
 6. kyllä luonnossa o kauniita kukkia ,tuotatupasvillaa meillä sanotaan mustapääksi koitan aina ehtiä pimimaan ennenkuin menevät huonoksi ja suopursussa niin huumaava tuoksu mutta tuota suokukkaa en ole nähnytkään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustapää? Osuva nimi, sinänsä, kun villatupsua katsoo lähempää. Suokukkaa en ollut minäkään aikaisemmin noteerannut, vaikka varmaan sitä olen nähnyt. Se on kuulemma hyvin yleinen.

   Poista