21.5.2015

Rekkoolin jatko-osia

Olen kovasti odottanut sateen taukoamista ja auringon pilkahtamista, jotta saisin kunnon kuvia uusista kukkamaistani. Odotustani ei ole palkittu, joten otin kuvat sateenlutuutuksen välissä.

Ensiksi näytän Paukkupuutarhan jatko-osan, jonka ristin Olgan rekkooliksi. Se on tuo kivipolun vasemmalla puolella oleva luikero. Paukkuhan syntyi vuosi sitten ja nyt jatkoin sitä raja-aidan suuntaisesti.

Olgan rekkooli sai kaunistuksekseen kotipihlajan, kolme marjatuomipihlajaa, päärynäpuun sorttia Olga sekä marjapihjalan sorttia Sorbus granatnaja. Kivireunuksen myötäisesti istutin jättipoimulehteä, viettävässä rinteessä kasvavien mäntyjen alapuolelle maksaruohoa, naapurin pensasaidan alle rönsyansikkaa ja pihlajien eteen purppurapunalatvan ja kultapallon. Tarkoituksena on nähdä Olga hetken päästä yhtä rehevänä kuin viereinen Paukku.

  

Olgan rekkoolin valmistuttua siirryin seuraavan jatko-osan pariin. Suuren kuusen alla oleva rauniopuutarhani sai elintasosiivekkeen:


Siivekkeellä ei ole vielä nimeä. Se alkaa vasemman laidan kivikasasta ja jatkuu oikean laidan kuusenoksiin. Mammuttikuusen juuria, viisi senttiä multaa ja sen alla kolme metriä hiekkaa, kääk. Paikka kulottuu kesän mittaan keltaiseksi autiomaaksi, kääk.

Kaivoimme Vanhan herran kanssa reunakivet paikoilleen (ei ihan iisipiisi juttu juurien takia) ja sitten luovutimme ja menimme siitä, mistä aita on matalin. Emme alkaneet nyrhiä pintamaata pois, vaan levitimme maan pinnalle suodatinkankaan ja kippasimme sen päälle vuoden vanhan kompostiseoksen ja hiekkaa. Kunhan  kaksivuotinen komposti sulaa, levitämme sen rouheamman kompostitavaran päälle. Sitten heittelen kesäkukan siemeniä perään ja annan koko siivekkeen oleentua ensi kevääseen.

Siihen mennessä olen varmaankin saanut kerättyä niin paljon kiviä, että sommittelen siivekkeeseen kivipolun ja jonkinsorttisen kivilabyrintin. Mutta mitä kasveja kuumaan ja rutikuivaan paikkaan voi istuttaa? Siis läntisten meripuhurien armoille ja idälle antavaan suuntaan? Ideoita? Vinkkejä?


Ideoita odotellessani huristelen tällä menopelillä. Löysin sen liiteristä. Sillä ovat aikoinaan huristelleet Vanhan herran isä ja isän velipoika. Vähän se oli hurjassa menossa ruttaantunut, joten Vanha herra rustasi siihen uuden ratin suksisauvan sompasta. 

Ja taas sataa!

Vanha rouva

12 kommenttia:

 1. Ihana lukea näitä, sain vinkin siskoltasi kun erästä ylppäri-kakun täytteen ohjetta äiten kanssa ettiskeltiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sait sitten sen ohjeen; etkö saanutkin?

   Poista
  2. Juu löyty reseptilaatikon pohjalta :)

   Poista
 2. Voi mahoton miten komiat kukkamaat siulla on, laitappa tuonne kuusen alle kasvamaan erilaisia maksaruohoja, ja mehitähtiä, nehän tykkää kuumasta ja kuivasta.
  Miun veljellä oli lapsena tuollanen puinen auto, mihin lie hävinnyt,tuo siun on niin komia että katteeks käyp.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan maksaruohoja ja niitä kartanolta löytyykin sieltä sun täältä. Mehitähdet sen sijaan mädäntyy talven aikana - vai tukehtuuko ne, kun jäävät raukat metrisen lumikerroksen alle?

   Poista
 3. Ehdottaisin tuonne kuusen tyvelle kangasajuruohoa, joka "sopii hyvin kuivien paikkojen maanpeitekasviksi. Erittäin tiivis ja mattomainen kasvutapa. Tuoksuvat kukat houkuttelevat perhosia. "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan vinkistä, mutta myöhässä oot, sillä kuusen alla kasvaa jo kangasajuruohoa, mutta se ei vielä näy, kun täällä oon niin halavatun kylymä!

   Poista
 4. Apua, mikä muotoilu. Olisinpa vielä kymmenen vuotta nuorempi niin taiteilisin paremmin kirpparilta saamani perennan taimet maahan. Nyt kaivoin kuoppia mihin kukkapenkeissä mahtui ja toivon parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis nuo ihastuttavat kukkapenkkien muodot kivireunuksineen.

   Poista
 5. No joo, ei vähä mitään...
  Sähän se siellä olet hiki päässä touhannut!
  Mutta jälki onkin komeaa katsottavaa. Laittanet kuvaa kesemmällä, jahka kasvu kiihtyy...

  VastaaPoista
 6. Voi mahdotonta sinun touhuilujasi miten olet valtavasti uurastanut. Mun vointi ei anna myöten,kun hyvä jos pari tuntia kerrallaan. Kohta sulla on aiva ihanat ja loisteliaat kukkamaat.

  VastaaPoista