4.2.2014

Rautainen kotiinpaluu

Kas tässä keittiömme huhtikuussa 2011. Lankkulattia petti remontoijien alla entisen hellan edessä.  Ei muuta kuin lankut irti ja siitäkös se riemu repesi valloilleen. 

Lankkujen alta paljastui rossipohja, jonka päälle oli 1900-luvun alun parhaan tietoteknisen osaamisen nojalla kerrostettu muhia, sanomalehtiä ja heiniä. Vanhin sanomalehti oli päivätty 1.6.1928.  Osa rutikuivista heinistä oli heleän vihreitä. Minun tehtäväni oli talikoida heinät peräkärryn kyytiin. 


Aikamme kun kärräsimme kerroskakkua kartanolle, vastaan tuli maapohja ja tervettäkin terveemmät hirret. Hirsissä törröttivät pystyssä tämänpäiväisen tarinani sankarit, jotka ympyröin kuvaan punaisella krenkulalla:

Sepän takomia isoja nauloja löytyi neljä kappaletta. Minä tietysti pihistin ne romuläjästä talteen. Olen kuskannut niitä varastosta toiseen ja asetellut välillä maljakkoonkin. Nyt ne sattuivat makaamaan toimettomana autotallin askartelupöydällä. Odottivat raukat siinä seuraavaa työkomennusta.

Vanha herra oli joutessaan kieputellut nauloja ja liiterinnurkasta löytynyttä hevosenkenkää. Ei muuta kuin kone esille ja täppejä hitsaamaan. Sitten se patsasteli hitsausmaski takaraivollaan minun eteeni ja tokaisi: Noi sun naulat lojuu mun tielläni, niin mää nyt sitte tein tommosen. Paa siihen joku hörhö, niin mallataan se sitte takan päälle. Noi naulat on siinä niinku lähellä kotiaan. Minä ihan mykistyin. Ja tein määrätyn hörhön. 

Nyt takanreunusta koristaa Vanhan herran uniikki naulakranssi:
   

Tässä vielä kokonaiskuva takasta. 
Panepa verraten sitä ihan ensimmäiseen kuvaan. 

Vanha rouva 


PS. Takan vieressä on klapeja varten iso sinkkipalju eli paatipunkka. Siinä on Vanhaa herraa pikkuisena pilttinä rakkaudella ja hellyydellä pesty ja puunattu. Ilmankos siitä on noin kelpo mies kasvanut!

7 kommenttia:

 1. Voi harmi, kun jouduit kärräämään maailman parhaat eristeet pois, nuo päihittää kaikenmaailman villat(paitsi ehkä selluvillan) moninkerroin. Onneksi sentään löysit aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut! Mutta onneksi meille puhallettiin poiskärrättyjen muhien, sanomalehtien ja heinien tilalle ekovilla (eikös se ole sama kuin selluvilla?). Ollaan kyllä tyytyväisiä: talo hengittää eikä ole tukahduttavan kuuma tai kalisuttavan kylmä.

   Poista
 2. Kylläpä vanha herra yllätti siut mahtavasti, toi hörhö on IHANA, on siul hyvä mies ,taitaa saaha kaik urputtamiset anteeks:))
  Miulla on sinkkivanna liiterin seinällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasitkos ollenkaan, että hörhön rusetti on kiepautettu sun nauhastasi?!

   Poista
 3. Komeita on ollut naulat entisinä aikoina hirrenparrussa.

  VastaaPoista
 4. Ai että, muuta en sano supertoimivasta ja ihanasta keittiöstäsi(-nne). Remontointi todellakin kannatti. Kaikkineen.

  VastaaPoista