6.12.2013

Neuvostolehdistön ihannetyttö

Tässä saa huutia sanakirja, joka sisältää 1970-luvun neuvostolehdistöstä ja kirjallisuudesta kerättyjä uudissanoja selityksineen.

Ostin kirjan jollain sadoista Neuvostoliittoon suuntautuneista matkoistani. Sanakirjoja tuli raahattua matkalaukkutolkulla Suomeen, sillä eihän 1980-luvun kieltenopiskelijoilla ollut käytössään nykyajan virtuaalisia mahdollisuuksia. Käännösharjoitukset tehtiin sormet musteessa ja pää sanakirjapöllystä harmaana. Kun Pravdan artikkelit oli saatu käännettyä, ne taottiin nivelet paukkuen puhtaiksi itäsaksalaisella Erikalla, jossa oli kyrilliset kirjaimet.

Se siitä muinaisuudesta ja muinaisen ammattini alkutaipaleesta.

Nyt sanakirja pääsi uuteen tehtävään, sillä sen sivut olivat sopivasti kellastuneet. Raksin sivut irti mattoveitsellä ja käärin kuumaliiman avulla tötterölle. Tötteröt liimasin vieri viereen. Tötteröympyrän keskelle tuikkasin munakenno- ja lehtiruusukkeita. Ja niin pääsi neuvostolehdistö seinälleni.

 


Isossa lehdistökranssissani on keskikoristeena mummuni rintarossi. Se on kalleimpia aarteitani. Mummun kehotuksesta lähdin aikoinaan venäjää lukemaan. Hän, sodan elänyt maalainen, oli sitä mieltä, ettei venäjän kielen osaamisesta haittaakaan ole. Miten oikeassa tuo koulujakäymätön, mutta maailman viisain mummu olikaan! Olkoon tämä siis kiitollisuuskranssi!

 

Sivuja  tuossa uudissanakirjassa on niin paljon, että pääsin ison kranssin kanssa vasta kirjaimeen И. Voi voi, pitääpä jatkaa sanakirjaharjoituksia. Hitaasti työ etenee, sillä vanhan sanakirjan sisällä on mielenkiintoisia ja nostalgisia sanoja, joilla on nykymaailmassa hieman hupsuiltakin kuulostavia selityksiä.

Terveisin Vanha rouva, neuvostolehdistön ihannetyttö

4 kommenttia:

 1. Samoissa hommissa ollaan oltu, sie sait jotain valmistakin, nuo upeat seinäkranssit, miun tekele roihuaa huomenna takapihan tynnyrissä, enkelistäni tuli susi, se levis kuin ne Jokisen eväät, onneksi isäntä ei ollu kotona ois taas mäkättäny naisten vouhotuksista.
  Tuollasen ehkä osaisin ja onnistuisinkin tekemään, katotaan nyt.
  Mukavaa iltaa lehdistön ihannetytölle:)))

  VastaaPoista
 2. Hyvää itsenäisyyspäiväää!

  Vanhenen myös itse tänään eli täytän 23... Tampere täytyy poliiseista, muualla saa varmaan rauhassa "rikostaa" ja törttöillä, toivottavasti rosvot ja pahantekijät ovat huomanneet mahdollisuutensa... ( 7.v:n hittimies eli Nelson Mandela on kuollut, mutta otimme asian hienosti.)

  VastaaPoista
 3. Oho, mistä näitä ideoita tulee? Hienoja toteutuksia!

  VastaaPoista
 4. Kauniita tähtösiä teit kirjanlehdistä.. näissä on nostalgiaa♥♥♥

  VastaaPoista