3.11.2013

Viidakon hedelmiä ja kakkua päälle

Kesällä kasvimaan ympärillä kasvoi naisenylittävä viidakko, kuten oikealla olevasta kuvasta näkyy. Pyhäpäivän kunniaksi kaivelin alasleikatun viidakon alusia ja vedin ylös neljä vartta. Voi kauhistuksen kanahäkki, mitä maasta paljastuikaan! Kolme kiloa neljästä vaivaisesta mukulasta, jotka kätkin maahan toukokuun alkupuolella. Istutin silloin kaksi kiloa ja tähän mennessä olen nostanut viitisentoista kiloa. Osa artisokista on pieniä, mutta mahtuu joukkoon kunnon paksukaisiakin.

Keittoa olen tehnyt useammankin kerran tänä syksynä. Artisokkakeittoni ohje löytyy täältä. Nyt tein jotain ihan muuta eli uunissa paahdettuja artisokkalohkoja.

Pesin ja kuorin artisokat. Lohkoin suurimmat mukulat. Huljuttelin niihin oliiviöljyä ja hunajaa. Perään ripottelin mustapippuria, timjamia ja pikkuriikkisen suolaa. Sekoitus ja uuniin kiertoilmalle 150 asteseen. Kaveriksi uuniin nakkasin siikapaloja kerman, voin, suolan ja timjamin kera. Uunissa kaverukset paahtuivat semmoiset viisitoista minuuttia. Valmista tuli. Päälle yrttejä ja pöytään.Kovin oli väritön lounas. Salaattikaan ei väreillä iloitellut - tarjolla oli nimittäin kyssäkaali- ja omenaraastetta. Onneksi tajusin järkyttää Vanhan herran värimaailmaa jälkiruoka-aikaan. Tavallisen omenapiirakan päälle pursottelin vaaleanpunaisia ruusukkeita. Kyytipoikana gruusialaista teetä ja kaapin perältä kaivettu venäläinen teeastiasto, joka kukertaa sinistä ja kultaa.

Vanha rouva

2 kommenttia:

  1. Ihana oivallus tuo jälkiruoka. Vanhalle herralle vaaleanpunaisia ajatuksia!

    VastaaPoista
  2. no onhan sitä satoa sitten tullut, ihan mahottomasti! Onneksi hoksasit setään piirakan värittää, ettei mene liian harmaaksi, kovin on harmaata ullkonakin!

    VastaaPoista