8.3.2013

Ei kukkia, ei suklaata, ei samppanjaa -päivä

Muistan, kun kansainvälisenä naistenpäivänä sain ämpärillisen tulipunaisia neilikoita, pullollisen ranskalaista parfyymiä, puolimakeaa samppanjaa ja Linnunmaito-konvehteja. Elettiin vuotta 1996 Valko-Venäjällä ja Vanha herra yritti kovasti tehdä itseään tykö. Varsinkin, kun Moskovasta oli saapunut kilpakosija smaragdikorvakorujen kera... Vanha herra voitti ja nyt on yhteistä elämää ja ikimuistoisia naistenpäiviä takana lähemmäs kolmekymmentä. Tämän naistenpäivän taidan tallettaa muistojeni kirjaan, sillä tänään en saanut kukan kukkaa, vaan Vanha herra vei kukat Nuorelle rouvalle. Sinne menivät myös leivokset. Minulle tuotiin kahden ja puolen kilon lohi ja kehotus tehdä jotain hyvää. Hmm...

Alkupalaksi tein avocadomössöä: kaksi kypsää avocadoa, tomaatti ja pieni sipuli pieniksi palasiksi. Kasvisten päälle sitruunanmehua, sileälehtistä persiljaa, suolaa, mustapippuria ja yksi pieni, kuivattu chilipaprika. Sekoitus ja jääkaappiin ässehtymään pariksi tunniksi. Mössön seuraksi viipaloin kuivahtanutta maalaispatonkia, jonka päälle sivelin hyvää oliiviöljyä. Lykkäsin patongit grillivastusten alle lämpenemään ja paahtumaan. Lämpimälle patonginpalelle mössöä ja päälle kylmää kivennäisvettä.
Lohen fileoin kahdeksi nahattomaksi ja ruodottomaksi puoliskoksi. Puoliskoille lirutin sitruunanpuolikkaan mehut, ripottelin suolaa, myllytin mustapippuria ja levitin runsaasti yrttisilppua: timjamia, ranskalaista rakuunaa sekä tilliä. Sitten puoliskot pitkittäin neljäksi suikaleeksi, suikaleet rullalle ja hammastikulla kiinni. Rullat pataan kalaliemeen ja pata uuniin 150 asteeseen reiluksi 20 minuutiksi. Hauduttamisen loppuvaiheessa liraus kermaa pataan. Lohesta tuli tällä menetelmällä todella mehevää!
Yritin koko aterian ajan muistuttaa herralleni, että vaimokin on nainen! Kulmat kohosivat hämmästyneenä: Ai, olisitko sä sitten halunnu jotain? Mähän imuroin, tein lumityöt, kävin kaupassa ja kuuntelin pari tuntia sun ja Nuoren rouvan kälkätystä. Eiks se riitä? Mitä tuohon voit sanoa? Hymähdin ja jatkoin naistenpäiväni puhdetyötä ihan ilman neilikoita, parfyymiä, samppanjaa ja Linnunmaitoa, mutta onnellisena ja kiitollisena siitä, että saan elää elämääni maailman ihanimman aviomiehen kanssa. 
Vanha rouva


5 kommenttia:

 1. Juu.. kun sivusi aukesi, ensimmäinen mitä tein, oli huulien nuolaisu. Jaa-a mistäs minä tuolaiset herkut tähän hätään teen. Tuli hirmuinen nälkä.
  Kiitos jälleen ihanasta postauksesta.
  Ihanaista naistenpäivää sinulle!

  VastaaPoista
 2. Eipä näkynyt täälläkään kukkasia, eikä mitään muutakaan naisten päivään viittaavaa, mitäs sitä suotta varmaa saalista "ruokkimaan"! Mutta herkullisen olosta fisua oot kyllä laittanu, kaikkine alkupalamössöineen! Ja mitäpä langasta suunnittelet?

  VastaaPoista
 3. Sama täällä. Ei näy kukkia eikä muutaakaan. Mutta hyvä kun on olemassa Hän. Siitä sen tietää on naistenpäivä, kun nainen huoltaa huushollissa. Hyviä ruokia näkyvissä, jos osaisi noita tehdä, niin voisi tulla kuulonkin se naistenpäivä.
  Kerttu

  VastaaPoista
 4. Eipä meilläkään kotona, mutta miehet töissä kyllä muistivat:)
  Minun blogistani löytyy haaste molemmille rouville vassokuu.

  VastaaPoista
 5. Tuo lohi näyttää niin hyvältä, että taidamme kokeilla täkäläisellä Tasmanian lohella samaa. Ja tietenkin myös tuota avokadomössöä. Vesi tulee kielelle jo pelkästä ajatuksesta!

  VastaaPoista