8.10.2015

Taidetta arkisista askareista

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Kun näin taidekeraamikko Tarja Salorannan esittelypöydän Seinäjoen käsityömessuilla, minun oli aivan pakko pysähtyä.

Tarja yhdistää taidekeramiikkaansa aikaa ja aatteita kestäviä käyttöesineitä. Puukauhat, metallivadit, tarjottimet, emalinapot, paistinpannut sun muut esineet, monen mielestä arvottomat ja parhaat päivänsä nähneet, saavat ripauksen ylellisyyttä ja aimo annoksen ajatusta Tarjan käsissä.

Niin kuin nyt tämä tarjotin. Se on saanut uuden elämän keramiikkataulun kehyksinä. Keramiikassa on Akseli Gallen-Kallelan kuva "Kvinna son halstar mujkor" eli Muikunpaistaja vuodelta 1886.

Hopealla silattu arkinen askare koristaa nyt keittiötäni - paikkaa, missä minä paistan muikkuja.


Sitten katseeni kohtasi seinällä roikkuvan aarteen. Kylmät väreet kulkivat selkäpiissäni ja kyynel nousi silmäkulmaan, kun Tarja avasi taideteoksensa taustaa.

Vanha isäntämies oli tuonut keraamikon työhuoneelle aitanperukoilta löytyneen lapion. Risan, ruostuneen, pitsiksi hiutuneen. Oli sanonut, että Tarja näkee esineen kauneuden ja palauttaa lapiolle arvoisensa vanhuuden.

Niin tapahtui. Lapio sai kantaakseen keramiikkalaatan, jossa on taiteilijan äidin laulukirjasta laulu nro 185: Ahkeruus on ilomme.

Kuljin esineen kanssa edestakas. Punnitsin ja harkitsin - muka - mutta päätös oli lyöty lukkoon sillä siunaamalla, kun taideteoksen näin.

Teos pääsi liki satavuotiaan pirttimme ovenpieleen, missä se seurustelee puuseppäpapan veistämien ovien ja sivustavedettävän itulootan kanssa. Kaikilla on pitkä tarina kerrottavanaan.


Käy kurkkaamassa Tarjan ateljeeseen

Vanha rouva

10 kommenttia:

 1. Voi upeus..mun sydän ihan hypähti ihastuksesta tuota lapiota kohtaan, miten jokin voikaan olla nuin kaunis..ihana aarre!! Kyllä on kaunis tuo tarjotin-taulukin - ihailen ihmisiä, jotka näkevät vanhassa romussa kauneuden, niinkuin itsekin sanoit.

  VastaaPoista
 2. Tuo muikunpaistaja on viehättävä taulu ja lapio.... joo,joo,on se.... hmn.. komea!! En naurananut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et tietenkään naurahtanut, kun pidit molemmin käsin huulosista kiinni :) :) :)

   Poista
  2. Intsun huulien välistä pääsi ilmoille hörinää ja silmät vilkkuivat siihen malliin, että se taisi olla tosi ihastuksissaan ;) Hei, nyt mä tiedän, mitä hommataan sille joululahjaksi!!!

   Poista
 3. Voi luoja, mie mykistyn, mitään noin kaunista en oo ikänä nähny, siis tuo ruosteinen lapio on jotain mahtavaa, ei toki tarjottimessakaan mitään vikaa ole, mutta toi lapio. En yhtään ihmettele rakstumistasi.

  VastaaPoista
 4. Voi rakkaus, nyt mä ymmärrän!
  Molemmat, lapion erityisesti. Piste.

  VastaaPoista
 5. Herra isä sentään. mitä sie oot kaivami, ettei lapiosta oo jälellä ko varsi. Aikas historiallist taidetta, mentis, ko mainitsit...hhmm pitsireunainen lapio....

  VastaaPoista
 6. Upeita. Tuo lapio pistää miettimään ja mielikuvituksen laukkaamaan...

  VastaaPoista