18.9.2015

Bestiksiä ja tuunauksia

Tervetuloa opastetulle kirpparikierrokselle. Kierroksen aikana näet vanhoja ja kauniita esineitä, jotka Vanhan rouvan haukan katse on pelastanut varmalta poltto- / kaatopaikka- / hävitystuomiolta. Vanha herra on ne kiltisti rapsuttanut / maalannut / kantanut / ripustanut / manannut / ja taas rapsuttanut.

Ensimmäisenä kohteena kierroksellamme olkoon umpipuinen pikkuhylly. Sillä on ikää vajaa 70 vuotta. Hyllyn on ensimmäiseen huusholliinsa hankkinut anoppini bestis. Sain pelastettua pahasti reissussa rähjääntyneen hyllyn viime hetkellä bestiksen liiterinnurkasta. Kaameassa kunnossa se oli, mutta hellän rapsuttelun, paklauksen ja maalauksen jäljiltä se on kuin uusi. Nyt hylly seisoo apunani hellanurkassa. Siinä on suolatörppö, maustepönttö, valkosipuliruukku sun muita tuiki tarpeellisia köksäjuttuja.

Vieressä oleva koiranaulakko on Vanhan herran kansakoulutyö. Kun muutimme taloon, kaivoin sen ullakolta esille, putsasin ja ripustin hellan viereen. Vanha herra vähän toppuutteli, mutta minkäs teki - hellyttävä puutyöäherrys ansaitsee paikkansa synnyintalon seinällä.


Kierroksemme jatkuu keittiönpiirongin luokse. Välikössä on ulkomaantuliainen. Taannoisella Marokon matkallamme (KLIK) kävimme viikonloppukirpparilla. Meluisat ja hymyilevät myyjät olivat levittäneet tarjottavansa maahan isolle kentälle Marrakeshin vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle.  Kuljimme tuhannen ja yhden vaatteen ja korvattoman kupin paratiisissa hiljakseen. Joimme välillä minttutettä ja jatkoimme haahuiluamme.

Ja siellä, keskellä alumiinipatoja ja kengännauhakasoja, oli tarjotin - raskas kuin mikä, kruusattu kuin mikä ja seisoo sirosti neljällä tassulla. Keskellä on peili (alkuperäinen meni tietysti rikki lentokonematkan aikana, joten Vanha herra vaihtoi vanhan hiotun peilin uuteen). Myyjän mukaan tarjotin on peräsin 1920-luvulta. Uustuotantoa se ei ainakaan ole päätellen siitä likamäärästä, mitä jynssäsin messinkikiemuroista hammasharjalla. Passaa hyvin keittiönkaapin kaveriksi, sillä sekin on peräisin liki sadan vuoden takaa.


Seuraavassa kohteessamme on jo jotain sinulle tuttua (KLIK). Pikkuhiljaa puisten pökkelöiden joukko on kasvanut. Mukaan löytyi yksi lampunjalka, tuo keskellä oleva hoikkavartaloinen, minkä päällä tököttää valkoinen kynttilä. Viimeisin hankinta, etualan nelikanttisjalkainen, löytyi kirpparilta kymmenen sentin hintaan. Se oli kaamean harmaanruskea. Tällä kertaa minä itse tartuin pensseliin ja santapaperiin. Vanhaa herraa tarvittiin steariinialusen (maalipurkin kansi) ruuvaamisessa, minulta kun on kielletty kaikkien mekaanisten ja sähköisten miestyökalujen käyttö.


Kierroksemme jatkuu keittiöstä olohuoneeseen. Pyydän kiinnittämään huomiota taloudessamme hyvin epätyypilliseen kodinkaunistajaan eli melkein aitoon tyylitauluun:


Painava ja paksukehyksinen taulu osui silmiini anopin bestiksen kirpparikasassa. Kahdeksankymppinen leidi on alkanut realisoida ylimääräisiä krumeluurejaan ystävilleen, jotka piipahtelevat tuon tuosta kahville. Eli siis bestis pakkomyy. Minä satuin kahville ja  pakkomyynnin uhriksi. Mielelläni minä parilla roposella taulun ostin, vaikka kotona odotti vanha ja kulunut tuomio: Susta on tulossa mummo! Perustelin hankintaani sillä, että pitäähän joka taloudessa yksi kultataulu olla. Sain vastaukseksi: Pah.


Ripustin taulun mielestäni henkevästi. Bestiksen krumeluuritaulun vastapainona on anopin hillitympi kukkataulu, jota rakastan. Mikä lie toritaulu, mutta anopin nuorikkona tähän taloon tuoma. Aina olohuoneessa ollut. Niin olkoon nytkin. Keskelle ripustin valkovenäläiseltä taidemaalari Pesiniltä suoraan hänen ateljeestaan ostamani ison öljyvärimaalauksen nimeltä ФИГУРА НА СТУЛЕ, mikä suomeksi kuuluu TUOLILLA ISTUVA HAHMO. Symboliikka olkoon vaikka tämä: kolme naista, kolme näkemystä.


Ruusutuolini ovat muuten tuunattuja ullakkolöytöjä nekin. Näin ne kauan sitten siskonmiehensiskonmiehen ullakolla pölyisinä ja jousensa ulos singonneina kaatopaikkarojuina. Ruinasin ne itselleni ja kunnostutin ammattilaisella. Nyt niissä on romanttinen ruusukangas, edellinen oli reipas raitakangas.

Nyt on aika päättää opastettu kirpparikierroksemme. Mitä tästä opimme? Opimme, että kannattaa pitää silmänsä auki, taivutella puoliso urotekoihin ja nauttia lopputuloksesta, jota ei saa kaupan hyllyltä valmiina, vaan jonka kylkiäisinä saa mieluisia tarinoita ja palasia menneen maailman glamourista.

Kiitos mukanaolosta kierroksella ja tervetuloa uudelleen ;)

Vanha rouva

7 kommenttia:

 1. Ompa siulla kaunis keittiön nurkkaus,Tuo pikkunen hylly on namu, hyvä ko pidit puoles ja sait sen kunnostettuna keittiöösi,
  Ihanat nuo nojatuolitkin ja tuo maalaus on mielenkiintoinen ensi luulin että siinä on haamu, mutta istujahan se olkii.:))

  VastaaPoista
 2. Kruusattu peilialunen ja kultataulu ovat ihanat! Ja ensimmäisen kultakehyksisen taulun ostin itselleni alle 25:sena, joten makuni on ollut ilmeisesti aina mummomainen :-)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kierroksesta, mielenkiintoinen ja hyviä täkyjä kyllä! Vanha Herra jatkaa siis miehisiä kommenttejaan, lyhyen ytimekkäästi :D se suotakoon! Ihana tuo peilialunen ja taulut, vaikka tyyli on hyvin erilainen, ne rimmaavat. Ihanat tuolit, poikkean ne joskus hakemaan, tuollaisia olen yläkertaan etsiskellytkin jo isännän kanssa, joka myös sanoi - pah!

  Olet kyllä maailman paras kierrättäjä, näet tavaran sieluun ja sen uuden elämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry nyt vaan, mutta Intsu on jo varannut tuolit ;)

   Poista
 4. Tuohan olisi mahti idea - bestikset kirpparikierrokselle - osta, vie, osta, vie, osta :)
  Mukavia tuunauksia, nojatuolit ihanasti pelastettu - teillä onkin oikea tuolien pelastamo.
  Olispa muuten kiva kun täälläkin olisi tuo autotallikirppistely yhtä luontevaa kuin se on tuolla rapakon takana. Toki niitä täällä näkyy joskus olevan, mutta jotenkin on ehkä vähän vaivaannuttavaa pysähtyä jonkun kodin eteen tutkimaan tarjontaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin ystävän kanssa meillä on silloin tällöin kirjakirppis. Kaikki tuo lukemansa kirjan ja sitten vaihdetaan eikä saa palauttaa ;)

   Poista
 5. Tämä on oikein kiva blogi! Paljon kaikkea kivaa ja iloistuttavaa.

  VastaaPoista