9.8.2015

Etelään!


Äkkiä pian nopeasti pois pois sateen ja vilun alta! Niin me pakkasimme matka-askimme ja ajelimme Pohjois-Pohjanmaalta Etelä-Pohjanmaalle. Siellä pieni maailmamme mullistui täysin, sillä kohtasimme monta uutta ja ihmeellistä asiaa

 

Ensimmäinen matkaetappi oli Kauhavan Puukko- ja tekstiilimuseo. En kuitenkaan hassannut rahojani talon suurimpaan puukkoon, sillä sillä oli painoa liki 100 kiloa. Sen sijaan Kauhavan ruma vallesmanni pani minut ruotuun ja jalkarautoihin.

Pääsin tutustumaan Seinäjoen Lottamuseoon. Lottien raskas työ sotien aikana pani miettimään itsenäisyytemme hintaa. Miltä on mahtanut tuntunut painaa lottakruunu päähänsä?

 

Seinäjoella kohtasin cityhirven. Samuli Alosen veistos on oiva pysäytys keskellä kiireistä kaupunkia. Hirvi seisoo ihan kuin ihmeissään. Mihin minun pitikään mennä?  Ehkä kenkäkauppaan?

 

Seinäjoella söimme myös häälounaan. Sitä ei nautittukaan ihan missä seurassa tahansa, sillä 
NYT ALKOI MATKAN KOHOKOHTA:

 

 

Pääsimme nauttimaan TAITEESTA isolla TEELLÄ. Yksityisnäyttelyn ja sydämellisen opastuksen lavealla ja leveällä pohjalaasella murteella tarjosi meille 43. hääpäiväänsä juhlistanut nuoripari: 

 

Katselin kunnioituksesta mykkänä huoneesta toiseen jatkuvaa taideteosten kavalkadia. Kanava- ja paperinarutöitä, astelemia, enkeleitä, perhosia, toinen toistaan kauniimpia huonekaluja, liinoja, pitsiverhoja, kukka-asetelmia... Miten joku on saanut luotua jotain niin täydellistä, rauhaisaa, sopusointuista?


Ensimmäisen päivän shokista selvittyämme sydämellinen nuoripari pyöritti meidät, jurot ja ujot pohjoispohjalaiset,
lopullisesti sekaisin:


Tutustuimme Lapualla Kulttuurikeskus Vanhaan Paukkuun. Pelkistetyn kaunis Pajakappeli hiljensi suuren surun edessä - neljäkymmentä lapualaista menehtyi patruunatehtaan räjähdyksessä 1976. Piipahdimme myös Valokuvaamomuseossa, Patruunagalleriassa ja Lapuan patruunatehtaan museossa. Sekä tietysti Lapuan Kankurit -pellavakutomon tehtaanmyymälässä.


Seuraava elämysnumero oli Jokilaakson matkailupuutarha rehevine pensaineen, perennoineen ja yrttitarhoineen. Parasta antia ja näkemisen riemua tarjosivat hassut ja huvittavat kukkaistutukset:Ajelimme Lappajärvellä katselemassa kauniita maalaismaisemia. Epätavallisia taideteoksia näimme Tapolanvuorella, missä kivimaalaukset ja betoniset veistokset mykistivät ainutlaatuisuudellaan:


Sitten alkoi HULLUUS - nuoripari kyöräsi meidät Kauhavalle Lankavan kauppaan. Tässä vaiheessa on pakko tunnustaa, että meinasin seota! Tahdoin kaikki langat, ihan kaikki! Jos Vanha herra ei olisi ollut jarruna jurnottamassa, olisin saanut aikaiseksi konkurssin, pankkikriisin ja nälänhädän ja vaikka minkä muun vitsauksen. 


Vanha herra tyyräsi hangoittelevan vaimonsa autoon, hyvästelimme nuorenparin ja huristelimme Isoonkyröön. No, sielläkin meinasi tulla tenkkapoo ja mopo karata käsistä, sillä tarjolla oli 1700-luvun markkinat:


Markkinaväki hyöri 1300-luvulta peräisin olevan kirkon katveessa. Kaunista, kaunista, kaunista:

 

 


Matkamuistoina kesäiseltä etelänlomalta toin kotiin villa- ja puuvillalankaa, valkosipuliletin, pellavapyyhkeitä ja patasuteja. Markkinoilta ostin täyspitkän samettimekon, josta tulee uusi työasuni, kunhan saan tuunattua sen muhvihihoilla ja rubiineilla. Rakkain matkamuisto kuitenkin on tässä:


Se on käsin kirjottu liinanen. Se on herkkä ja kaunis. 
Se on aitoa disainia a la INTSU!

Kiitos ihana ystävä unohtumattomista hetkistä luonasi. 
Olet sankarini!

Vanha rouva (se hiano) ja Vanha herra (se ujo)

8 kommenttia:

 1. Oi miten ihanaa kun olet päässyt käymään ihanan Intsun luona, nuista kanavatöistä heti arvasin jotta olitte siellä.
  Tuonne lankakauppaan haluaisin miekin, mutta luulenmpa ettei sen kohalla mei autosta löytys jarruja ( auto on vieläkin levällään).
  Ja minkä ihanan mekonkin sie löysit.
  Oikein mukavaa viikkoa siulle

  VastaaPoista
 2. Juu ja joo,minä aivan täällä punastun kauniista ylisanoistasi! Mutta meillä oli mukavaa,minulla ainakin. Nautin joka hetkestä,Kiitos kun kävitte! Niitä käyntikertoja täytynee tulla vielä paljon,sillä ei tuossa ajassa vielä paljoakaan ehtinyt katsella mitä kaikkea täällä olisi.

  VastaaPoista
 3. Teillä on ollut loistava etelänmatka. Voittaa kirkkaasti turistirannoilla löhöömisen. Intsun leipomusten ääreen minäkin joskus haluaisin päästä =)

  VastaaPoista
 4. Ajattele,teitä varten tein parsakaalipiirasta ja unohdin sitä tarjota!!!! Voi mun pää oli niin sekaisin,kun sinähän olet hieno rouva myönteisellä tavalla,ei niinkuin se sun yks tuntemasi. Sä olet sydämeltäsi niin hieno ja se säteilee tietysti kauneutta uloskinpäin.Niin ja sitten mun piti vielä tulla sanomaan,että kyllä mä huomasin,se olematon kirjottu liina oli varmasti tahallaan laitettu SEN piirongin nurkalle:D

  VastaaPoista
 5. Monia kauniita asioita ja paikkoja olet matkalla nähnyt. Ja samettimekko rubiineilla, wow!

  VastaaPoista
 6. VOI HYVÄNEN AIKA! Reissu toteutui siis!
  Ja kiitos terveisistä - ne sain markkinoilla lauantaina kun sinne menin - aivan olin hämmästynyt, että sinne olit oikeasti tupsahtanut :)
  Nii-in - niin lähellä mutta niin kaukana... Lähimmillään olette olleet vajaan 2 km päässä Intsun kanssa, kun olette Kauhavalla puukkomuseolla käyneet - olin just tuolloin Kauhavan resirenssissä - ja olisin teille kaffit keittänyt, jos vain... Jossitellaan nyt sitten.
  Mutta komeita kuvakulmia olet tuonut esiin niin kotopitäjästäni Isostakyröstä kuin Kauhavalta osa-aika pitäjästäni - mulla näitä pitäjiä piisaa, vielä on yksi pääsääntöinen Keski-Pohjanmaallakin :)
  Ensi kerralla laitat oikein kunnolla päivämääriä kun olet tulossa.

  VastaaPoista
 7. Niin ja vielä:
  Äiti kertoi, että oli ensin hämmennyksissä kun olit lähettänyt terveisiä Vanhalta rouvalta - oli ajatellut, että lähetät terveisiä joltakin toiselta, vanhemmalta rouvahenkilöltä! Oli sitten tajunnut, että sinä se itseäs Vanhaksi rouvaksi nimittelet... On kuulemma harhaanjohtava nimikie ;)

  VastaaPoista
 8. Oiih, miten antoisa reissu teillä on ollut. Samaa mieltä olen kanssasi liina on huippukaunis.

  VastaaPoista