17.5.2015

Esterin kanssa kartanolla

Olen ollut kaksi viikkoa ihan pihalla eli kartanolla, kuten täällä tupataan sanoa. Ensin jyrsin koivunkannot, sitten tein kaksi isoa kukkamaata. Lopuksi levitin kuorma-autonlavallisen multaa. Nyt on menossa puiden ja pensaiden istutus sekä uusien perennojen haaliminen. Näytän aikaansaannoksiani sitten, kun Esteri sulkee vesihanansa.

Koko ajan on satanut, satanut ja satanut. Lämpötila on reippaasti alle kymmenen astetta. Kun eilen lappasin hiekkaa uuteen kivikkopenkkiini kaatosateessa, päässäni pimahti. Heitin hanskat kottikärryihin ja tokaisin Vanhalle herralle, että nyt piisasi - tämä emäntä lähtee leipomaan huomisen juhlahumua varten.


Suolapalaksi leivoin sinihomejuustolla aateloituja tuulihattuja. Tuulihatturenkaan alla on voista, jauhoista, kananmunasta ja juustoraasteesta leivottu juustokeksi. Tuulihattutaikinassa on sinihomejuustoa, voita, vettä, jauhoja ja munia. Renkaan sisälle painoin nokosen vahvaa sinihomejuustoa ja päälle pursotin tuorejuusto-sinihomejuusto-täytettä. Koristeeksi leikkasin persikkaviipaleen ja ripottelin rosepippureita - vihreän virkaa hoitivat ruohosipulilenkki ja lipstikkatupsunen.

Makeapalaksi leivoin valkosuklaa-tyrnileivoksia. Kakkutaikinassa on makua antamassa rouhittua valkosuklaata ja kokonaisia tyrnimarjoja. Kakkukerrosten välissä on omatekemää omena-tyrni-marmeladia. Leivoksista tuli hyvin mehukkaita, kun maltoin kääriä täytetyn kakkulevyn folioon ja antaa sen ässehtyä jääkaapissa yön yli. Tänä aamuna levitin leivosten päälle valkosuklaakuorrutteen (sulatettua valkosuklaata ja maustamatonta jukurttia) ja tipautin tyrnimarjan.

 

Nyt on vatsa täynnä herkkuja ja ikääkin kertynyt vuosi lisää, jotta taidan mennä jatkamaan hiekan lappamista. Sopivasti alkoi sataakin!

Vanha rouva

8 kommenttia:

 1. Onnittelut lisävuodesta! Ahkera olet ollut sekä pihalla että keittiössä :-)

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea sinulle lisävuodesta.. herkkuja näyttää olleen tarjolla:)

  VastaaPoista
 3. Parhaimmat onnittelumme Kivipellosta! Kun itse kävin kääntymässä 50-vuodessa, päätin että vanhemmaksi ei mennä vaan palataan takaisin, syksyllä täytän taas 43 vuota...niin kai sen pitääkin olla, miksi muuten vanhuksilla olisi vaippoja, jos heistä ei olisi tullut lapsia jälleen, no roisia, mutta kuitenkin...eli nuorrun nyt joka vuosi yhden pykälän...kivaa!

  Olet taas herkkuja tehnyt, olet melkoinen taikuri!

  Taidat jo olla fitnes-kunnossa kun niin kovasti kottarihommia olet tehnyt! Teillä taitaa olla sadekausi?

  VastaaPoista
 4. Hei ja onnea ripakopallinen uudesta ikälukemasta! On sulla silmää noille leivonnaisillekin, tyylikkäitä ja varmasti maistuvia.
  Ja samaa pihalla puurtamista on riittänyt täälläkin. Tuntuu kyllä siltä, että vaikka illat lapion varressa vääntää, niin ei se näy missään... Ja nyt on ollut mummoiluakin oikein sitten urakalla :)

  VastaaPoista
 5. Esteri viihtyy täälläkin ärsyttävän hyvin. Ruohokin kasvaa ihan silmissä.
  Onnentoivotus ja juhlailoa!

  VastaaPoista
 6. Onnittelut vanhakos Vanha Rouva nyt on ? Kyllä tuollaisen kartanolla vesisateessa ahertamisen jälkeen on nuo herkut ansainnut

  VastaaPoista
 7. Voi hyvä tavaton,mite sie oot ahkera, mie väsyn pelkästä lukemisesta ja aattelemisesta.
  Ootan innolla kuvia uuvesta kukkamaasta.
  ja oikein oikein isot ja lämpimät onnittelut siulle ystäväin.

  VastaaPoista
 8. Onnea vaan,kun sitä ikää kertyi! Oliko pyöreitä vuisikymmeniä? Namu mitä herkkuja taa. Täällä aivan kuola valuu:)

  VastaaPoista