5.4.2015

Pääsiäisherkkuja

Zakuska-pöytäni ehdottomiin pääsiäisherkkuihin kuuluvat rahkapiirakka ja siirappileivokset.

Teen pääsiäispiirakan vehnäspohjalle. Sekoitan käsin 6,5 dl vehnäjauhoja, 2 tl kardemummaa, 1/2 tl suolaa, 3/4 dl sokeria ja 100 g pehmeää voita. Lisään lämpimän maidon, johon olen liottanut 25 g hiivaa. Vaivaan taikinan tasaiseksi ja kaulitsen sen heti piirakkavuokien pohjalle. Tästä määrästä tuli kaksi pitkulaista vuokaa.

Voitelen reunat kananmunalla. Kaadan vuokiin rusinoiden päälle rahkaseoksen (rahkaa, kermaa, kananmunaa, sokeria, vaniljasokeria, sitruunankuoriraastetta). Kohotan jonkun aikaa. Paistan 225 asteessa vajaan puoli tuntia.






Siirappileivoksia varten vatkaan 6 kananmunaa, 3 dl sokeria sekä 3 dl siirappia kuohkeaksi vaahdoksi. Lisään vaahtoon 3 dl kuumaa kahvia ja 150 g voisulaa koko ajan vatkaten. Lopuksi sekoitan taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet (8, 5 dl vehnäjauhoja, 2 rkl kanelia, 1 tl neilikkaa, 2 tl leivinjauhetta) sekä 2 dl paloiteltua säilykepapaijaa. Paistan kakun laakeassa uunivuoassa 175 asteessa. Annan kakun jäähtyä peitettynä.

Kuorrutan kylmän siirappikakkulevyn seoksella, missä on purkillinen mascarponejuustoa, pari desiä vaahdotettua kermaa, pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta, tomusokeria sekä appelsiininkuoriraastetta. Lopuksi pursotan kakun pinnalle pikkupesiä, joihin upotan suklaamunat. Ripottelen pinnalle vieläraastettua appelsiininkuorta. Sitten leikkaan kakkulevyn leivoksiksi.


Tänä vuonna keksin mämmiä inhoavalle Vanhalle herralle Aurinkoisen. Vispasin maustamattomaan luonnonjukurttiin purkillisen mascarponea ja purkillisen pehmää rahkaa. Lisäsin desin verran tomusokeria sekä veitsenkärjellinen keltaista pastaväriä. Kylmään hetkeksi ja juuri ennen tarjoilua päälle viime kesän marjasatoa: puolukoita, tyrnimarjoja ja hilloja.

Kyllä oli herran naama muikea, kun hän pisteli Aurinkoista ruokalusikalla. Mutta niin oli minunkin, kun lusikoin mämmiä kera sokerin ja kuohukerman syötyäni ensin rahkapiirakkaa ja siirappileivoksia!

Vanha rouva

5 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta, ja sitä nuo epäilemättä ovatkin.
    Meiksin leipomukset olivat hyvin vähäisiä, ruokaan panostettiin.

    VastaaPoista
  2. Todellisia pääsiäisherkkuja ja voi vain kuvitella herkullisen maun kielellä.

    VastaaPoista
  3. Upeita herkkuja, varmaan jo nautittuja kaikki.
    Meillä vielä vähän pashaa, kun se mei pashasyöppö (poika) sairastaa edelleen mahtautia, niin äiti ja isä joutui syömäreiksi

    VastaaPoista
  4. Mä olen kaiketi kummallinen,kun en piittaa rahkasta leivonnaisissa,paitsi hyydykekakaussa. Mutta tuo Aurinkoinen olisi kyllä kelvannut,lurps.

    VastaaPoista