18.11.2014

Kirjallisia tähdenlentoja ja oppineita kuusipuita

  

Paperia, paperia, paperia. Sitä olen opetellut taittelemaan ja kokoamaan monta päivää.

Materiaalista ei ihan lähivuosina ole pula, sillä joulusiivousta suunnitellessani tulin pätkäisseeksi kirjahyllystäni metrin pois. Vanhentuneita ja turhanpäiväisiksi käyneitä ammattikirjoja lähti kierrätykseen kokonaiset kuusi hyllymetriä - osa saa uuden omistajan ja osa päätyy askartelupöydälleni.


Nyt alan silputa tapettia. Perästä näkyy!

Vanha rouva

11.11.2014

Talossa pitää olla leipälapio

Taas piti ruuskata puuliiteriä. Taas sieltä löytyi aarre! Eikä mikään turhan vaatimaton aarre, vaan kunnioitettavat 3 metriä pitkä aarre.

Talon vanha leipälapiohan se siellä aataminaikuisten klapien alla pötkötti. Pelastin sen Vanhan herran polttamisaikeilta, pesin ja putsasin paraatikuntoon. Kolusin koukut, porakoneen ja silkkinauhat esille. Merkkasin koukkujen paikat valmiiksi. Raahasin teekatkin autotallista pirtin puolelle. Vanhan herran ei tarvinnut kuin kiinnittää koukut laipioon ja pidellä hetkinen lapiota, jotta sain sen passattua silkkisten kannakkaiden varaan. Oliko muka paljon vaadittu?

Lapion alle mallasin ruusutoolini, jotka olen aikoinani pelastanut siskonmiehensiskonmiehen (luit aivan oikein) ullakolta kaatopaikkakuntoisina. 

Vanhanherranisänisäpuolen (luit taas aivan oikein) värkkäämä puusepänarkku muutti kodinhoitohuoneesta kammariin ja sai kantaakseen kynttilänjalat, joiden tiestä salonkuntoisiksi voit lukea täällä.

Kammarinnurkka alkoi näillä eväillä olla valmis. Lopuksi tälläsin virkkaamani lumihiutaleet lapionvarteen roikkumaan. Ties mitä muuta härpäkettä orsille vielä ilmaantuukaan, kunhan aika kuluu joulua lähemmäksi.

Se leivinuuni, johon tuolla lapiolla on aikoinaan leipiä avitettu, on sijainnut samaisessa kammarissa, missä lapio nyt roikkuu. Uuni joutui uusiokäyttöön ihan muualle...

Vanha rouva

10.11.2014

Porkkanakakkarat

Leivoin Vanhalle herran sopan seuraksi porkkanakakkaroita. Tuntuivat kelpaavan, koska iltasella kulho oli tyhjänpuoleinen.

Ohje  menee näin:

Liota 50 g hiivaa puoleen litraan kädenlämpöistä maitoa. Lisää 2 tl suolaa ja 3 dl grahamjauhoja. Sekoita ja anna ässehtyä sen aikaa, kun kuorit ja raastat pari porkkanaa. Lisää taikinaan raaste ja n. 10 dl vehnäjauhoja. Alusta taikina ja jätä se leivinliinan alle kohoamaan kolmeksi vartiksi.

Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä sopivankokoisiin palasiin. Muotoile soikeita kakkaroita ja kohota niitä leivinliinan alla vielä puolisen tuntia.

Voitele vedellä. Paista 230 asteessa uunin alatasolla vartin verran. Anna jäähtyä ritilällä.

Tarjoile voin ja maitolasillisen kera.

Vanha rouva

5.11.2014

Intsulle evästä

Ihana ja tomera Intsu on aloittanut koulunkäynnin. Kun en oikein ole päässyt selvyyteen, huolehtiiko Intsun mies vaimolleen eväät mukaan matkaan, päätin leipoa koululaiselle evääksi herkkutattipiirakoita. Olepa hyvä, Intsuseni:


Pohjana pikkupiirakoissa käytin Myllyn parhaan valmista piirakkataikinaa suolaiseen leivontaan. Syy on se, ettei vuokia tarvitse erikseen voidella, vaan valmiit piirakat lupsahtavat suosiolla pois paistovuoistaan. Täydellistä!

Täytettä varten kuullotin sipulisilppua öljyssä. Sipulin kaveriksi pannulle pääsi pakkasesta sulatettuja herkkutattipaloja. Aikani niitä hönttyytin pannulla, jotta liika kosteus kuivui. Täytin vuoat sipuli-sieni-mössöllä. Myllytin päälle mustapippuria, suolaa ja ripottelin perään vielä timjamia. Päälle kaadoin juustokerman (2 dl kermaa, 2 munaa ja 100 g sulatejuustoa). Paistoin 175 asteessa vajaan puoli tuntia. Koristelin piirakat persiljalla.

Intsu on nyt sitten hyvä, ja muistaa ottaa näitten piirakoittensa seuraksi matkaan mukaan jonkunsortin salaattia.

Vanha rouva

4.11.2014

Tyrnikakku

Pyhäinpäivänä söimme Vanhan herran hartaasti toivomaa jälkiruokaa. Se ei ollut ruusunmarjasoppaa, vaikka viereisessä kuvassa kaunis ruusunmarja poseeraakin.

Jälkiruoka oli tietysti PORKKANAKAKKUa, koska miesparkani ei muusta hyvästä mitään ymmärrä. Se ei osaa kahvilassakaan ikinä tilata muuta kuin iänikuista porkkanakakkua. Aina vaan porkkanakakkua. Tylsää!

Iänikuinen ohjeeni menee näin: Sekoita 3 dl sokeria, 5 dl vehnäjauhoja, 1 tl soodaa, 1 tl suolaa, 1 tl kardemummaa, 2 tl kanelia ja 2 dl rusinoita. Lisää joukkoon 3 dl porkkanaraastetta, 2 dl jäähdytettyä voisulaa, 1,5 dl jukurttia ja 2 munaa. Sekoita. Kaada taikina 2,5 l vetoiseen vuokaan ja paista 175 asteessa tunnin verran. Jäähdytä ja kumoa tarjolle.

Aloin tehdä taikinaa, mutta huomasin rusinoiden kadonneen muihin suihin. Ruuskasin kaappeja virkaatekevien rusinoiden toivossa, kunnes hoksasin pakastimessa törpöllisen naapurin lahjoittamia tyrnimarjoja. Ähäkutti, täältä pesee! kiljahdin ja korvasin reseptin vaatimat 2 dl rusinoita 2 dl tyrnimarjoilla!


Kenkkumaisuuttani lisäsin vielä pökköä pesään ja koristelin kakun, kuten kuvasta näkyy. Sekoitin purkillisen rahkaa ja puoli purkillista kondensoitua maitoa. Pursotuksen jämäkkyyttä lisätäkseni kuotaisin mukaan pari teelusikallista vaniljakreemijauhetta ja  makua antamaan puoli teelusikallista kanelia. Laappaisin keskelle kakkua kerroksen kreemiä, jonka peitin keolla tyrnejä. Ympärille rimpsureuna pursotusta ja A vot!

Vanha herra oli niin onnessaan, että sain kerrankin ihan rauhassa köpsötellä pitkin kotikartanoa kamerani kanssa. Se ei kertaakaan huudellut perääni, vaan söi onnessaan melkein puoli kakkua kertaistumalla. Totuuden nimissä pitää sanoa, että kakku on minunkin mielestäni ihan ok. Sopivan kirpakka ja kanelisen mausteinen.

Vanha rouva

  

2.11.2014

Pyhäinpäivän lähiruokaa

 

Ensin pyöräytin mätihyytelön ässehtymään. Ohje menee näin: Keitä 2 kananmunaa, jäähdytä, kuori ja leikkaa pieneksi silpuksi. Vaahdota 2 dl kuohukermaa. Lisää kerman sekaan munasilppu, 1/2 dl hienoksi hakattua purjoa, 4 rkl tillisilppua, valkopippuria ja suolaa maun mukaan. Nostele 300 g siianmätiä varovasti mukaan. Liota 4 liivatelehteä noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Purista liika vesi liivatteista pois ja sulata ne 2 rkl sitruunamehua. Liruttele ja sekoittele liivateseos kermaseokseen. Laita hyytelömassa tarjoiluastiaan, peitä ja lykkää jääkaappiin yöksi. Koristele vaikka siianmädillä, sitruunahuituloilla ja rosepippurilla.

Mätihyytelön oleentuessa leivoin pottukakkoa. Ohje menee näin: Raasta 2 raakaa perunaa karkeaksi. Liota 25 g hiivaa 3 dl lämmintä vettä. Lisää 1 rkl öljyä, 1 tl suolaa, 1 rkl murskattua fenkolia ja 8 dl grahamjauhoja. Alusta taikina hyvin. Kohota peitettynä puolisen tuntia. Vaivaa taikina ja leivo siitä haluamasi mallinen kakko. Ripota kakolle hieman jauhoja ja tee pintaan viiltoja. Kohota peitetynä vielä puoli tuntia. Voitele vedellä ja paista uunin alimmalla tasolla 225 asteessa noin puoli tuntia. Anna kakon jäähtyä leivinliinan alla.


Pyhäinpäivän ehtoona meillä syötiin alkupalaksi siianmätihyytelöllä päällystettyä pottukakkoa.
Ja mitä oli ruoaksi?


Suppilosopan ohje menee näin: Hienonna 1 l suppilovahveroita, 1 sipuli ja 2 valkosipulinkynttä. Kuullota hetki öljytilkassa. Lisää kattilaan tölkillinen tomaattimurskaa, 8 dl vettä ja lipstikkaa maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää 100 g sulatejuustoa ja keitä soppaa parikymmentä minuuttia. Sekoita 1 dl kermaa ja 2 rkl maizenaa. Suurusta keitto, pulpauta hetkinen ja tarkista maku. Koristele persiljasilpulla ja tarjoa pottukakon seurana.

Lähiruokaa edustivat tässä herkutteluhetkessä itse kalastettujen siikojen mäti, oman maan potut, sipuli, tilli, persilja ja lipstikka. Suppilovahverot on myös itse poimittu Kainuun metsistä. Navettaa ja kanalaa kun ei ole (ei sillä ettenkö haluaisi!), käytiin lähiruokapuodista koppaamassa matkaan pohjoispohjalaisia kananmunia, purjoa ja grahamjauhoja. Muut tykötarpeet pitikin sitten hakea proosallisesti Liiteristä.

Vanha rouva

1.11.2014

Ensi jään aikaan

 

Yöpakkasta kymmenen astetta. 
Aamulla ranta oli riitteessä. 
Kaislikko kalisi kahleissa.


Sumua. Utua.
Sitten huikaiseva valo!


Hyvää pyhäinpäivää!

Vanha rouva