30.12.2014

Pullaa, pikkuleipiä ja konjakkilasiin eksynyt tonttu

Oli meillä joulunpyhinä tarjolla muutakin kuin Kososkaa. Nimittäin pikkuleipiä. Minä rakastan pikkuleipiä. Voisin olla täysin vallan ilman kinkkua sun muita pakkopullia, mutta jos pikkuleivät puuttuisivat joulustani, olisin pulassa. Näin on. Tästä asiaintilasta syytän mummuani, joka alkoi pikkuleipien leipomisen marraskuun lopulla ja sitten me tytöt leivottiin se seitsemän sorttia ja muutama päälle.

Ennenkuin kerron pikkuleivistäni, vilautan joulupullia. Siis entisiä joulupullia. Joku söi ne jo.

Joulupullan leivon kermamaitoon ja oikeaa voihin. Sokeriakaan en säästele, en. Pussillinen sahramia tekee pullista kullankeltaisia ja joulunmakuisia. Sen sijaan rusinoita en käytä, sillä Vanhan herran mielestä rusinat pullien päällä muistuttavat ikäävästi russakoita?!

Ruusaan pullat veikeille kiemuroille, sillä joulu ei ole tylsien pyöreiden pikkupullien aikaa. Kiemurtelen pullista kaikenmaailman kärrynpyöriä ja ruusukkeita, pikkulettejä ja nisunasuja. Pullapoikia ja -tyttöjäkin teen, mutta ne ovat niin kiireisiä, etteivät ikinä kerkiä kuvattaviksi. Niillä on aina niin tuhoton hoppu joulunalusviemisiksi.


Seuraavaksi tarjoilen sinulle hunajakakkusia, joiden ohjeen löysin joskus jostain akkainlehdestä ja panin visusti talteen:

1 iso muna, 80 g sokeria ja 3 rkl maitoa vaahdoteaan. Lisätään 250 g juoksevaa hunajaa. Sitten lisätään 450 g vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu 1,5 tl kanelia, 0,5 tl neilikkaa, 0,5 tl inkivääriä sekä 2 tl soodaa. Taikinaa pidetään viileässä pari tuntia, minkä jälkeen se kaulitaan sentin paksuiseksi levyksi. Levystä otetaan 4,5 cm mittaisia pyörylöitä, jotka koristellaan kuorituilla manteleilla ja sokerikirsikoilla. Paistetaan 160 asteessa n. 12 min. Säilytetään kannellisessa rasiassa, jotteivät kovetu.

Hunajakakkusten maku on makean jouluinen. Sopivat erittäin hyvin teen kyytipojiksi!

Näiden mantelileipien ohjeen kehittelin ihan itse yhdistelemällä kolmesta eri kakkusohjeesta:

Vatkataan 2 munanvalkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisätään 3 dl sokeria, 1,5 rkl perunajauhoja, 2 tl kanelia sekä 200 g mantelijauhetta. Sekoitetaan. Muotoillaan taikinasta 5 cm pituisia, pikkurillin paksuisia pötkäjä, jotka kieritellään kookoshiutaleissa. Asetellaan väjästi pellille, sillä leivät leviävät uunissa. Paistetaan 175 asteessa reilun vartin verran. Jäähdytetään.

Täytettä varten 75 g voita notkistetaan vatkaimella. Lisätään 2 tl vaniljasokeria sekä 1 dl tomusokeria. Sitten lisätään purkillinen eli 213 g Marshmellow-fluffia ja sekoitetaan. Annetaan levätä viileässä, kunnes täyte on sopivan jämäkkää.

Laappaistaan täytettä mantelileivän puolikkaalle kunnon kerros ja painetaan toinen puolikas päälle. Koristellaan sipsauksella tomusokeria.

Maku on makea, kanelinen ja sitkeän tahmainen!

Sitten pähkinäiset valkosuklaapiparit. Nämä ovat hyviä! Vaahdotetaan 125 g voita ja 2 dl sokeria. Lisätään muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet (2,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta ja 1 tl vaniljasokeria). Sekoitetaan joukkoon 100 g suolapähkinöitä ja 100 g valkosuklaahippuja. Leivotaan taikinasta euron kolikon kokoisia pallosia. Taputellaan vähän matalammiksi. Pikkuleivät leviävät uunissa, joten jätetään hiukan väliä puolipallosten väliin. Paistetaan 175 asteessa noin 12 minuuttia. Jäähdytetään kunnolla.

  • Seuraavaksi kannattaa kurkata Firenzeläisten pikkukakkujen ohjetta, sillä ilman niitä ei meille tule joulua!


Tämän joulun kakku uhkasi jäädä tekemättä, sillä minua niiiiiiiiin tympi hyydykekakun värkkääminen. Eikä jääkaappiin kyllä olisi enää mahtunut suurta kakkuvatia kakkuineen. Niin minä sitten päätin eksyttää joulutontun konjakkilasiin!

Tein kakkuseoksen: Vaahdotetaan 2 dl kuohukermaa. Lisätään 400 g maustamatonta tuorejuustoa, 150 g ranskankermaa, 1,5 dl tomusokeria, 1,5 rkl vaniljasokeria. Lopuksi lirutetaan joukkoon hyvin sekoittaen 4 huuolella liotettua ja puolen sitruunan mehuun sulatettua liivatetta. 

Lusikoidaan puolet seoksesta konjakkilaseihin. Lisätään kermatäytteen päälle mustaherukkahilloa lusikallinen. Sitten täytetään lasi lopulla kermatäytteellä. Hyydytetään kylmässä.

Valellaan jäätelötötterö suklaasulalla ja kieritellään raesokerissa. Annetaan jähmettyä. Nostetaan kuhunkin lasiin marmeladikuula ja tötterö. Ta-daa! Tyrnäkkä joulutonttu kannattaa pelastaa tuotapikaa konjakkilasista, ettei se pääse sanomaan molskis ja polskis!




Tämmöisllä eväillä minä eläisin vaikka koko joulun. Vanha herra saisi minun puolestani syödä ihan yksistään koko kinkun ja poron ja kalkkunan sekä sen seitsemän joulukalaansa.

Vanha rouva

6 kommenttia:

  1. Jaaha että teilläkin isäntä syö kalaa ja kinkkua ja emäntä herkkuja, no sitä vartenhan se joulu on että syödään :)
    Vaikka ihan totta kun haastan ni nyt alkaa makia tympiä, ja tänään söin riisipuuroa, että se oli hyvää.

    VastaaPoista
  2. Voi herkkujen herkkuja, kuinkahan kävisi Kivipellon emännällä jos kaikkia herkkuja söisi...ovenpielet tulisivat vastaan...ei vainenkaan, eihän niitä niin paljoa tulisi syödyksi. Kinkusta en minäkään piittaa mutta kalaa pitää olla ja monenlaista, niillä voisi melkein elääkin, ainakin muutaman päivän. Onneksi Jouluna kaikille on aina jotakin herkkua ja lopuille suklaata!

    VastaaPoista
  3. Voi apua, kyllä on koreeta pikkuleipiä - onneksi joulu meni jo (ja uuden vuoden vieraat saavat lähinnä suolaista syötävää) :)
    Meillä pruukas olla lusikkaleipiä jouluisin - niitä, missä on marmelaatia välissä ja paahdetussa sokerissa pyöriteltyjä. Äiti niitä vieläkin tekee pienen satsin. Itte pitääs se(kin) taito opetella jahka niin iso hinku iskee.

    VastaaPoista
  4. Vesi kielellä luin nämä reseptit ja katselin kuvat onnistuneista leipomuksista :-)

    VastaaPoista
  5. Todelta hyviltä ja herkullisilta näyttävät.. Hyvää Uutta Vuotta sinulle VanhaRouva´*´¯`•.¸¸.♥

    VastaaPoista
  6. Voi hyvät hyssyrät,pikkuleipiä namskis! Palaan ottamaan ohjeet talteen,kun nyt on vähän kiire lähteä synttäreille. Voi kuinka mä inhoan raketteja! Onneks aina jollakin on vauva,niin mä "uhraudun" jäämään vauvan kanssa sisälle:)

    VastaaPoista