24.10.2013

Siikoja, taimenia, haukia ja yksi monniskontti

Voi kääk! minulta pääsi, kun eräänä aamulla verhon avasin. Pation kupeeseen oli ilmestynyt styroksilaatikollinen kaloja: 15 siikaa ja 1 taimen.

Ei auttanut muu kuin vetää rönttävaatteet päälle ja lähteä perkuuhommiin. Yleensä Vanha herra hoitaa perkuun itse, mutta nyt oli pakko auttaa. Sääliksihän minun pisti miestä, joka oli aamuhämärissä lähtenyt sumuiselle merenlahdelle vaimolleen kalaa hakemaan. Mies lupasi keittää aamuhöllit ja -puurot sillä aikaa, kun minä fileerasin meren antimia.
Muutamat siiat putsasin ja suolasin. Illan päälle Vanha herra savusti ne. Lähiluomua parhaimmillaan ja tuoreimmillaan. Voi sitä makua!

Seuraavana päivänä saalis oli samanmoinen. Sen me sujautimme kassiin ja kannoimme naapuriin.

Yhtenä päivänä nuori rouva sai kassillisen siikaa syntymäpäivälahjaksi. Pikkuihmisille vietiin kurillamme kolmen kilon hauki pyöreänä. Poika nimittäin on sangen kiinnostunut kalojen hampaista!

Kunnes eräänä aamuna kalantulo loppui kuin seinään. Tuuli puhalsi pohjoisesta ja toi lumen tullessaan. Yhden kalakummajaisen meri kuitenkin antoi. Vanha herra ja kylän miehet kummastelivat outoa ilmestystä suureen ääreen. Monniskontiksi ne sen nimittivät. Sen me lahjoitimme rannan variksille!

Terveisin Vanha rouva, kalamiehen muija

3 kommenttia:

  1. Lähiluomua parhaimmillaan totisesti. Luomuvalikoima täällä päin on minimissä jopa kaupassa. Mökkeilyaikoina kalat oli tuttu ruokalaji itse pyydystettynä ja savustettuna. Makoisia hetkiä!

    VastaaPoista
  2. No voi yhden kerran mitä herkkuja taas! Kuule kyllä sä taidat saada sen lipastos pitää,nimittäim jos se voro lähtee kähvellysmatkalle,niin se samalla siellä syö herkkuja niin ettei enää pääse ulos ovista ei ikkunoista. Voro jää teille ja siinäpä sitä ruokkimista olisi:D Voi,voi, aiheutankohan mä taas sulle painajaisunia!?

    VastaaPoista
  3. oo, onpas ollut oikia pietarin kalansaalis! Ja ihmeellinen monniskonttikin!

    VastaaPoista