18.10.2013

Lasillinen syksyä

 

Kävin viikko sitten kaupungilla tiirailemassa entisiä kotikulmia turistin silmin ja kas, sain juodakseni aimo lasillisen syksyä!

Oulu on kunnostautunut hankkimalla vuosien saatossa Jaakko Pernun ympäristötaideteoksia eri puolille kaupunkia. Kuvaamani Vesilasi on laskujeni mukaan kolmas Pernun veistos Oulussa. Pernu pystytti Vesilasinsa Lyötyn puistoon toukokuussa 2012.


 

Neljältä kantilta sahatuista, hiotuista ja maalatuista pajurimoista rakennetun Vesilasin strategiset mitat ovat 425 x 425 x 500 cm. Veistos kuvaa vesilasia, jonka pohjalla on hieman vettä. Se on sijoitettu hieman kaltevalle alustalle, mutta veden pinta on lasin sisällä vatupassissa. Sisäpuolelta ontto teos on valaistu led-lampuilla.


Ulos rakennetuilla veistoksilla on oma elämänsä, joka alkaa ja joka päättyy aikanaan. Muistan vieläkin ensimmäisen näkemäni Pernun veistoksen Oulun Hietasaaressa. Alapuolella maan ilahdutti minua vuosina 1996-99, kun pyöräilin kohti Nallikaria ja meren rantaa. Sitten Lyötynpuistoon lähelle entistä kortteeriani, samalle paikalle kuin nykyinen Vesilasi, pystytettiin Päivänvarjo vuosiksi 2001-11. Nuo takaisin osaksi luontoa palanneet veistokset ovat nähtävissä esim. Kuvataiteilijamatrikkelissa osoitteessa www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi. Tässä sinulle kuitenkin pieni palanen Päivänvarjoa vuodelta 2010!


Kotituristiterveisin 
Vanha rouva

2 kommenttia:

  1. Ihana tuo alimmainen kuva linnusta sinitaivasta vasten taideteoksen päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vaan, kuinka kauan minun piti vahtia varpusta, että se käänsi nokkansi haluamaani suuntaan!

      Poista