6.10.2013

Huippukokous

Kyllä tiistaina vähän jännitti, kun tuntematon auto kurvasi pihaan. Ikinä en ollut kyseistä autoa, saati autosta kartanolle noussutta Pampulaa nähnyt livenä. Virtuaalisesti olin toki Pampulan tavannut. Olin jo jonkun tovin ihastellut, miten ihminen saattaa niin letkeästi kirjoitella kokkaamisistaan? Uskaltauduin kommentoimaan ja sehän vastasi minulle! Siitä se sitten lähti. Pian oltiin siinä pisteessä, että hoksattiin asuvamme vaivaisten 60 kilometrin päässä toisistamme.


Vanha herra toi huippukokoustamme edeltävänä päivänä verkoilta pari  kiloa silakoita ja savusti ne. Niinpä suolaisena tarjottavana oli savusilakkapiirakkaa.

Pohja on Myllyn parhaan pyöreä suolainen piirakkapohja. Täytteeseen tulee 300 g perattua savusilakkaa, 2 pieneksi silputtua sipulia, 3 raastettua porkkanaa, 1 purkki kermaviiliä, 2 munaa, 0,5 tl sitruunapippuria, 1 tl roseepippuria, 0,5 tl suolaa, 0,5 dl tillisilppua.

Levitin savusilakan piirakkapohjalle. Pehmitin kasviksia viitisen minuuttia paistinpannulla. Sekoitin täytteen muut aianeet keskenään. Lisäsin kasvikset joukkoon ja kaadoin seoksen kalapalojen päälle. Paistoin piirakkaa 200 asteessa uunin alimmalla tasolla puolisen tuntia.

Bostonpullan lisäksi halusin tarjota huippuvieraalleni marjakermakakkua. Kakun kostutin sitruunamehulla. Kakun väleihin levitin omatekemää karviaisbanaanimarmeladia sekä maitokreemiä. Satuin löytämään lähikaupasta venäläistä, valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, joten maitokreemin tekeminen oli mutkatonta (2 dl kermaa vaahdoksi ja puoli purkkia kondensoitua maitoa sekaan). Kakku sai ässehtyä painon alla jääkaapissa yön yli, jottei Pampulan tarvitsisi nieleskellä kuivan käppyrää kakunkääkkää. Kakun päälle levitin marjaviuhkan: pensasmustikoita, puolukoita, tyrnimarjoja sekä vastaväriksi kiiviviipaleita. Reunoille pursotin paksun kermavaahtopursotuksen.

Makensuolaisena pikkutarjottavana olivat maapähkinävoista, suolapähkinöistä ja suklaasulasta värkkäämäni pähkinäpikkuleivät, joihin tarvitaan:

200 g huoneenlämpöistä voita
4 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
2 dl maapähkinävoita
2 munaa
1 dl suolapähkinöitä
200 g maitosuklaata sulana
merisuolaa

Vatkasin voin ja fariinisokerin vaahdoksi. Lisäsin loput aineet ja sekoitin tasiaseksi taikinaksi. Pyöritin taikinasta n. 40 palloa. Pallot kannattaa lististää kämmmenten välissä lätyiksi ennen paistamista. Paistoin pikkuleipiä n. 8 min. uunin keskiosassa 200 asteessa. Jäähdytin. Kastoin pikkuleivät suklaasulaan ja ripottelin pinnalle merisuolaa.

Näillä eväillä huippukokouksemme eteni. Suunvuoroa emme muistaneet pyytää puheenjohtajana piipahtaneelta Vanhalta herralta oikeaoppisesti, vaan puhuimme päällekkäin, lomittain ja sivuttain vaivaiset neljä ja puoli tuntia. Sitten Pampulan piti lähteä. Kumma tyyppi, kesken kokouksen poistuu paikalta. Taidan lähteä perään, kun ei se muistanut niitä risulintujakaan minulle opettaa ;)

Vanha rouva, uuden ystävän ilahduttama

4 kommenttia:

  1. Onpas teillä ollut monenmoista ja makoisaa herkkua tarjolla:)

    VastaaPoista
  2. Voi,ei se teidän kokous ollut pätevä,kun ei kaikki osallistujat ole saaneet kutsua! Minäkin olisin saattanut ajaa vaivaiset,arvioin yli 300km ja mä olisin ahminut tuota marjakakkua. Minä tiedän katsos kokouskutsuista jonkin verran,ne on oltava postitettuna viimeistään 2 viikkoa ennen kokousta ja aikaisintaan 4 viikkoa. Olen yhtiökokouskutsuja kirjoitellut ja jos kaikki ei ole saaneet kutsua,niin kokous ei ole pätevä!! Niin ja samassa postissa on tultava esitys ja asialistat. Niitäkin olen paljon kirjoitellut. Teillä tietysti olisi ollut listalla herkkujen maistelu ja puhuminen leuat sijoiltaan ja naureskelut niin,että huomisinkin on posket kipeenä.

    VastaaPoista
  3. Nojjooo!!!! Kylläpäs sitä ny siellä kehuskellaan, kokkouksen ainekset oli kyllä huippuluokka, etenkin nuo herkut!!! ( Ja seurahan oli tojelle ykkösluokkaa!!!) Näin jälkikäteen voinen tunnustaa, että nielasin kahesti kun Rouva mainitsi savukalapiirakan sisällöstä, SAVUSILAKOITA!!!!!! Tsiisös, mää en voinu kuunapäivänä kuvitella että moista uskaltautuisin syömään, mää kun oon vähä niiku ennakkoluulonen nuita fisuja kohtaan ( en kyllä uskalatanu sitä sillon tunnustaa! :D ) , mutta ylläripylläri, sehän olikin ihan älyhyvvää, vieläkin tuntuu maku suussa NAM! Ja kaakku oli sitte luku sinänsä, seki oli ihan sikahyvvää ja nuo suolaset suklaapikkuleivät, niitä pittää tehä itekki täsä joskus! Ja mää laitan poijat asialle saavat hommata meille risuja nii levitellään sitte tuohon pirtin lattialle risut ja väännetään tipuja, kun sää tuut vatsavierailulle!!! :) Sitä ootellessa...

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoisia nuo huippukokoukset herkkupöydän ääressä. Kaksi huippuasiantuntijaa paikalla ihanuuksia notkuvan pöydän ääressä.

    VastaaPoista