17.9.2013

Kaksi kiloa jauhettua kalaa

Lähdetään verkoille aamukuudelta. Nyhkäistään vaimo hereille ennen lähtöä sanoilla Mää meen ny, jatka vaan unia. Palataan kymmenen maissa, vaaditaan aamukahvia ja pullaa. Sitten melskataan kartanolla vesiletkun, puukon, fileointiveitsen ja kalapiikin kanssa. Perataan siika, kuha, hauki, pari ahventa ja pikkulohi täysin ruodottomiksi. Yhteensä kaksi kiloa kalaa jauhetaan monitoimikoneessa ihan mössöksi. Sitten kuuluu se kuuluisa: Tee jotain, mitäs siinä töllötät! Vanha herrahan se siinä sulostuttaa minun elämääni. Ja minä tässä hänen elämäänsä:

Mummun hieno kalamureke:

1 kg jauhettua kalaa
4 valkuaista
4 keltuaista
2,5 dl kylmää kuohukermaa
150 g huoneenlämpöistä voita
suolaa
valkopippuria

Jauha kala hienoksi monitoimikoneen täydellä teholla. Anna koneen käydä ja lisää valkuaiset yksi kerraallaan seokseen. Sitten lisäät kylmän kerman ohuena norona ja huoneenlämpöisen voin pieninä nokareina. Vielä keltuaiset yksitellen. Ja koko ajan kone käy! Mausta suolalla ja valkopippurilla. Pane murekeseos jääkaappiin ässehtymään ainakin puoleksi tunniksi. Suihkauta vuokaspreillä pitkänmallinen leipävuoka. Kaada mureketaikina vuokaan, tasoita pinta ja lykkää vuoka vedellä täytetylle uunipellille 175 asteeseen. Paistele vesihauteessa hissukseen tunnin verran. Kumoa hieman jäähtynyt mureke tarjoiluastiaan. Koristele. Hyvää vaikka kylmänä voileipäpöydässä!

Mummun kultaiset kalapihvit:

1 kg jauhettua kalaa
2 dl korppujauhoja
2,5 dl ruokakermaa
1 sitruunan mehu
2 sipulia pienenä silppuna
3 munaa
tillisilppua
suolaa
valko- / musta- / sitruunapippuria
kurkumaa
voita paistamiseen

Turvota korppujauho ruokakermalla ja sitruunamehulla. Lisää muuta aineet ja sekoita tasaiseksi. Muista maustaa kunnolla, ettei pihveistä tule mauttomia platkuja. Kurkuma takaa sen, että pihvit ovat herkullisen kultaisia eivätkä valjun värittömiä olmeja! Muoteile taikinasta vedellä kostutetuin käsin pihvejä ja paista voissa. Hyviä ihan semmoisinaankin ja vaikka kylminä!

Odotan kauhulla aikaa, kun meri alkaa antaa maivoja...

Vanha rouva

4 kommenttia:

  1. Vanha herra tietää kokemuksesta, että se "tee jotain" on aina herkullista ruokaa.
    Minun kalastuspaikkani sijaitsee kaupan pakastealtaassa :D

    VastaaPoista
  2. Nyt pitää tehdå kalapihvejä? näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  3. Siis iik! Miten mulla on menny nämä ohi??? Herrkullisen näkösiä molemmat, etenkin nuo piffit, tarttee kyllä tehä viimeistään keväällä kun hauenpyynti alkaa... namskis!!!

    VastaaPoista