1.7.2013

Tupatarkastus ex tempore

Kutsuimme Vanhan herran äidin ja isän bestikset kylään sunnuntaina. Edeltävänä päivänä, kesken ruohonleikkuun ja ompelusavotan, anopin paras tyttökaveri kuitenkin pyöräili pihaan ja ilmoitti, että hän tuo miehensä, appiukon parhaan poikakaverin, tupatarkastusta tekemään tunnin päästä. No, eipä ollut meillä keskenkasvuisilla viisikymppisillä pokkaa kieltää noita terhakoita kahdeksankymppisiä tulemasta. Tupa ja kartano olivat kyllä tip top vaikka itsensä presidentin tulla, mutta tarjottavat olivat joko tekemättä tai vasta uunissa.

Alkoi armoton säveltäminen tarjottavien kanssa. Sunnuntaiksi aikomani suolaiset tuulihatut jäivät haaveeksi ja niiden sijasta tekaisin ruisvoileipiä. Alle oman maan mangoldia, väliin kylmiä uusia pottuja viipaleina, päälle lohta ja silliä sekä koristeeksi kasvimaalta tilliä ja herneenkukkia.

Olin aamusella tehnyt suklaisen juustokakun uudesta leivontakirjastani Isoäidin parhaat leivonnaiset. Uunipellilliseen tarvittiin tykötarpeita aimo määrä: mm. 390 g voita, 5 munaa, 420 g sokeria, 750 g rahkaa...

Juustokakun piti ohjeen mukaan antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Mutta niinhän siinä kävi, että kuumana minä kakkua jouduin sydämiksi leikkaamaan. Koristepursotuksenkin meinasi käydä köpelösti lämpimällä kakkusella, mutta onneksi tajusin työntää leivoslautasen jääkaappiin! Maku on muuten hyvin, hyvin rahkainen - aivan kuin mummuni rahkapiirakka!

Torttupohjan olin juuri lykännyt uuniin paistumaan, kun bestis pyöräili kartanolle. Siinä sitten kostuttelin kuumaa pohjaa ja vatkasin samaan aikaan kermasta, mascarponesta ja tomusokerista pursotusainetta. Vanha herra putsasi mansikoita ja haki orvokkeja kukkapenkistä. Niin vaan sekin torttu valmistui juuri ennen H-hetkeä.

Kupit pöytään, servetit rusetille ja niin alkoi kolmetuntinen tupatarkastus ex tempore. Kahvia kului ja koko huusholli koluttiin perinpohjin. Loppulausunto kuului: Välttäähän tämä paremman puutteessa!

Vanha rouva, lääh puuh

3 kommenttia:

 1. Hyvä jysäys tai pitäiskö sanoa,niinkuin meidän parivuotias lapsenlapsi tämän tästä jahkailee:"Voi,hellan lettas." (äitinsä sanoo joskus,voi herran jestas)Noin nopeesti niin maukkaan näköiset,kauniit ja ihanat tarjottavat!!

  VastaaPoista
 2. Hmm! Pitäisiköhän hankkia keksipaketti vierasvaraksi, kun tyhjästä on paha nyhjästä.
  Aikamoinen taituripari olette.

  VastaaPoista
 3. Ai että on ollut herkulliset tarjottavat..makuhermoja ihan kutkuttaa:)

  VastaaPoista