24.8.2012

Uusi puutarha

 
Helmikuussa 2011 leivinuuni koki kovan kohtalon: se nakattiin ikkunasta pihalle kylmään pakkaseen. Toukokuussa, kun lumi oli sulanut, kokosin ehjät tiilet kahteen letkaan vastaisuuden varalle.

Vastaisuutta sain odotella vuoden verran, mutta sitten minulla välähti. Toukokuussa päätin muuttaa talon remontoinnissa rähjääntyneen vanhan kasvimaan pottupellon toiseen päähän. Tuumasta toimeen:


Ensin rakensin taloremontista ylijääneistä siirtolavoista kaksi kompostikehikkoa ja maalasin ne talomaalilla. Vanha herra reunusti kehikot "parvekelaatikoilla", joihin istutin kaikenmaailman kukkasia rönsyilemään.


Levitin alueelle juurimaton, jonka päälle sommittelin talon vanhat ikkunanpokat kasvilavoiksi. Taivas, kun niihin upposi multaa! Lavoihin kylvin sipulia, selleriä, persiljaa, tilliä, salaattia, mangoldia ja porkkanaa. Yhteen lavaan siirsin monivuotiset yrttini (minttu, sitruunamelissa, ruohosipuli, rakuuna, rosmariini, suolaheinä, ilmasipuli, mäkimeirami ja laventeli). 

Lavojen välit ladoin täyteen leivinuunin tiiliä. Tiilien väleihin on tarkoitus harjata hiekkaa - kunhan joku sen ensin muistaa hommata. Tiilet ovat mielin määrin taiteellisesti sikin sokin ;)

Ylijääneestä raudoitusverkosta Vanha herra rälläköi suikaleen, jonka taivutimme kaareksi pavuille, herneille, päivänsinille, mustasilmäsusannoille sekä ruusupavuille.  Osan kasveista istutin saviruukkuihin ja sinkkiämpäreihin.

 
Erotin kasvimaani Vanhan herran pottupellosta kukkasellisella kohopenkillä. Kylvin siihen kehäkukkaa, ruiskukkaa, malvikkia, auringonkukkaa sekä mangoldia.
 
Kasvimaan hoitaminen on ihanaa. Varsinkin, kun seurana on maailman suloisin puutarhuri!
 
 

 
 
Joskus hortonomin hommat alkavat väsyttää. Silloin ei auta muu kuin istua persiljapenkkiin ja pitää kunnon tuumaustauko:
 
 
Puutarhaterveisin Vanha rouva ja Pikkuihminen

5 kommenttia:

 1. Erittäin upean puutarhan olet saanut aikaiseksi.. tykkään:-)
  Ps.Pisteenä iin päällä on suloinen pikkuihminen!

  VastaaPoista
 2. OH! Voi valtavuus miten paljon hommaa tuossa rakentamisessa on ollut. Tosi hyvä oivallus tiilien ja lavojen käytöstä. Onnea on vielä, että sinulla on tuollainen pikkuinen puutarhuri apulaisena. Rakastan tuollaisia vanhoja tiiliä.

  VastaaPoista
 3. Hyvät hyssyrät miten ihana kasvimaa sulla kaikkine yrtteineen ja kukkineen. Ihana paikka! Valtavan työnkin sen eteen on pitänyt tehdä. Onneksi sulla on apuna puutarhuri:)

  VastaaPoista
 4. Suorastaan taidetta on tuon puutarhan luominen ollut. Hyviä ideoita ei ole sinulta puuttunut. Suloinen pikku apulainenkin sinulla on ollut.
  Voi sentään, kun unohdin kutsun pullapippaloihin, mutta seuraavalla kerralla sitten ihan varmasti.

  VastaaPoista
 5. Onpa toimiva puutarha ja ihana puutarhuri:)

  VastaaPoista