18.4.2011

Pääsiäiskeittoa

Jos Vanhalta herralta erehtyy kysymään, mitä ruokaa saisi olla, saa järkähtämättömän vastauksen: "Tee makkarapotut." tai "Tee hakkulihapotut." tai "Tee lohipotut" [makkara-, jauheliha- tai kalakeitto. suom. huom].  Toivelistalla on usein myös makarooniloota, lihapullat tai makkarasoosi pottuvoin kera. Kasviksista ei herra puhu mitään - ellei perunoita sitten katsota semmoisiksi.

Päätin tehdä kyökkivallankumouksen - taas kerran - ja keittää lähestyvän pääsiäisen kunniaksi keltaisen kasviskeiton. Hyvän semmoisen. Reseptin sain emäntäkoulusta parikymmentä vuotta sitten.


Lisäsin pariin litraan kiehuvaa kanalientä muutaman suikaloidun porkkanan, puoli kiloa suikaloitua lanttua ja parisataa grammaa suikaloitua palsternakkaa. Mausteiksi renkuloitu purjosipuli, pari valkosipulinkynttä, pari teelusikkaa currya, teelusikka mustapippuria ja himppunen sahramia (ei jauhetta, vaan sitä hetulaista). Porruuttelin keittoa, kunnes kasvikset olivat melkein kypsiä. Sitten lusikoin sekaan purkillinen luumumarmeladia. Vielä pari desiä kermaa. Kuumensin ja koristelin persiljasilpulla.

Maku on taivaallisen pehmeä ja salakavalan mausteinen. Ja kermaisen makea.

Vanha herra söi, kun ei muuta voinut! Otti vielä santsilautasen.

Vanha rouva

PS. Jos haluat keittoon muitakin sattumia kuin kasviksia, lisää kattilaan porisemaan puolisen kiloa suikaloitua broileria yhtä aikaa kasvisten kanssa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos luumumarmeladi-vinkistä!
    Tuli joulun jälkeen hamstrattua useampi purkki, kun maksoivat 0,10 euroa. Pitääpä kokeilla sekoittaa keittoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä pläjäytä koko purkkia kerralla, vaan maistele makusi mukaan. Keitto on parasta vasta seuraavana päivänä, kun maut ovat tasaantuneet. PS. Olen hamstrannut halpaa luumumarmeladia ja pakastanut juhannuksen torttuja varten ;)

      Poista